Leestip van Zoë Verstraete

Betoverend gebonden aan de fantasie.

13 mei 2024

Sinds kinds af aan is mijn favoriete genre fantasie zoals die van de bestsellers Harry Potter of Percy Jackson. Bij De Boekbinder van Bridget Collins dacht ik dat het genre gelijkaardig zou zijn, doordat het ook in de fantasy categorie was opgedeeld. Uiteindelijk was ik aangenaam verrast door het verhaal en het leek helemaal niet op de fantasie die ik gewoon ben.

De Boekbinder zit vol mysteries, verwarrende gebeurtenissen en verboden liefde. De protagonist Emmet Farmer, de enige zoon in een boerenfamilie, is ernstig ziek en wordt weggestuurd naar een boekbindster om te genezen. Daar gaat hij in de leer bij deze mysterieuze vrouw die de herinneringen van haar klanten ‘bindt tot een boek’. Na haar dood ontdekt Emmet dat hij ooit zelf gebonden is geweest. Tijdens zijn aangrijpend en verrassend avontuur wint hij zijn herinneringen terug. Of dit nu een goede of slechte beslissing is, zal ik niet verklappen.

Met de klassieke gedachte over fantasieverhalen begon ik het boek met veel interesse. Naarmate ik in het verhaal vorderde, kwam ik verschillende elementen tegen die inderdaad thuishoren in dat genre. Volgens mij past dit verhaal echter beter bij romantische verhalen. Het vertelt namelijk over een verboden liefde tussen twee jonge mannen, Emmet en Lucian. ‘Pa heeft Lucians vader geschreven. Om er zeker van te zijn dat jullie elkaar nooit meer zien.’(Collins, 2019, p.292)

Daarnaast lijkt het eerst alsof ze elkaar nog nooit eerder hebben ontmoet, maar eenmaal het verhaal vordert, blijken ze toch geen vreemden van elkaar. De manier waarop je dit te weten komt, is verwonderlijk. Hun eerste ontmoeting liep een beetje stroef. Maar als je, nadat je het boek helemaal gelezen hebt, terugdenkt aan het begin van het boek, dan vallen alle puzzelstukjes op hun plaats.

Om af te sluiten raad ik dit boek zeker aan aan fantasie- en romanliefhebbers. Het is geen klassieke roman of fantasieboek, maar het heeft onvoorspelbare en aangename momenten. Het was een boeiend verhaal en eenmaal je begint met lezen, wil je niet stoppen om het einde te weten te komen. Veel leesplezier!

Synopsis

Boerenzoon Emmett gaat in de leer bij een oude boekbindster en ontdekt dat het boekbinden toch wel een erg raadselachtig ambacht is.

Leestip van Zoë Verstraete

De boekbinder
Titel:
De boekbinder
Auteur:
Bridget Collins
# pagina's:
463 p.
Genre:
Romans,
Fantasy
Uitgeverij:
The House of Books
ISBN:
9789044353235
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Boekcultuur
Aanbevolen voor:
betoverend,
verrassend,
aangrijpend

Gerelateerde leestips