Een man, een vrouw en hun kind. Samen apart.
‘Wij en ik’ is een boek van ongeveer 400 bladzijden dat moeilijk samen te vatten is. Ja, het gaat over een man, een vrouw en hun kind en hoe die leven of overleven in een groot huis van een verkaveling boven op een berg.
De moeder Mieke is een neurotische, aristocratische vrouw met vreemde trekjes. De vader Stefaan is uit een landelijk milieu opgeklommen tot succesvol manager bij een groot farmaceutisch bedrijf. Hij onderwerpt zich aan de wetten van zijn vrouw in huis. Eindelijk krijgen ze een kind. Een dochtertje, Sarah. Zij probeert zich los te wrikken uit het beklemmend gezinnetje, dat boven op de berg een vrij geïsoleerd leven lijdt.
Zo’n korte inhoud vertelt maar weinig. Om die mensen te leren kennen en hen een beetje te leren begrijpen, moet je het boek lezen. Elk hoofdstuk richt de schijnwerpers op één van hen. Eerst ook nog op dat van Melanie, de moeder van Stefaan. Want bij haar gezin ligt het mysterie, dat ongezien in de nakomelingen geslopen is.
De sterkte van dit boek van Saskia de Coster ligt in het gedetailleerd verslag dat ze brengt van de gewone dagen van het gezin. ‘Verslag’ doet dit menselijk verhaal misschien te kort, maar hoe noem je anders de opbouw waarbij elke kleinigheid in beeld gebracht wordt? Elke handeling, gedachte of kort gesprek – of stilte – die in het huis hangt. Je leert zelfs de merknamen en oorsprong van de huisraad kennen. Je zal glimlachen bij de manier waarop heel herkenbare situaties beschreven worden.
Al zijn er ook minder herkenbare gedragingen, vooral bij Mieke, die zorgen en zenuwen heeft omdat ze haar vele werk in huis zo perfect wil doen. Om die stress te lijf te gaan kamt ze obsessief de touwtjes van het tapijt. De touwtjes van het huishouden houdt ze streng in de hand. Stefaan bouwt een hobbykot waar zijn vrouw niet binnen komt. Sarah gaat in een band spelen en verhuist naar de USA.
In hun leven spelen natuurlijk ook andere mensen een rol. Vriendinnen, concurrenten, Jempy, Miekes broer … Ook zij worden plastisch beschreven. Maar uiteindelijk draait alles om het kerngezin. Hoe ze van elkaar houden of toch ook niet(meer) houden.
Misschien één raad: lees dit boek niet te snel. Net die minutieuze beschrijvingen van Saskia de Coster schetsen het volledige beeld van dit gezin.
Synopsis
In een welgesteld Vlaams gezin wemelt het van de grote en kleine drama's en familiegeheimen en heeft elk zo zijn eigen demonen.