Lieve Hoet
Leestip van Lieve Hoet
Eerst zocht ik in boeken de verhalen van anderen, toen werden mijn eigen verhalen boeken.

Een heftig jaar in het begin van de kolonisatie van Congo

30 december 2024

Elias heeft het verhaal over dat ene jaar dat hij in Congo was doorgegeven aan zijn kleinzoon. En die geeft het door aan zijn kleinzoon. Want nu is het juiste ogenblik gekomen, nu die kleinzoon net zoals hij ooit, klaar staat om ook naar Congo te vertrekken.

Het indringende verhaal begint met de bijzondere situatie van Elias. Hij werd door zijn moeder in het ‘Knechtjeshuis’ gedropt. Gaf ze hem zo meer kansen? Wel om te studeren, maar hij miste haar armen om zich heen. En dan haalt ze hem terug. Om te werken. Na haar dood ontmoet Elias aan de dokken August, een koloniaal.
Vinden mensen elkaar bij toeval? Of brengt hun verleden- en hun toekomst- hen op het pad van die andere?
Elias scheept in , als assistent van August. Op weg naar hun uiteindelijke bestemming, de rubberplantage, ontmoeten ze heel diverse bekenden van August. Het is duidelijk dat August niet bij iedereen geliefd is. Bij anderen kan hij op veel respect rekenen. Voor Elias is hij als een vader. Hij heeft zijn eigen vader nooit gekend. Was hij ooit in Congo, zoals zijn moeder zei op haar sterfbed?

Op de boot leert Elias Nbele kennen. Hij is een boy, maar voor Elias wordt hij een echte vriend.

Eens in Congo begint het echte – complexe- verhaal van Elias. Een opeenvolging van heftige emoties, van vriendschappen, onzekerheden, ontgoochelingen, veel vragen…

Leen Van den Berg is historica en psychoanalytica van opleiding. Dat maakt deze roman niet alleen boeiend omwille van de sterke karakters die ze beschrijft. Ze doet dat in een sfeer en een omgeving die zo levensecht beschreven is, dat je mee stapt door de vochtige hitte, meeleeft met de pijn en de angsten van de bevolking en woedend verder leest als je merkt hoe verraad van alle tijden en alle groepen is. En gruwelijke gevolgen heeft.
Het is soms hard om verder te lezen, maar vaak ook heel herkenbaar, heel warm menselijk. Het leven is niet zwart-wit.

Gevoelens zijn universeel, maar als je ze ziet ontstaan binnen die koloniale context dan moet je meer dan eens slikken. Elias, August, Nbele en vele anderen zijn mensen van hun tijd, hun omgeving en dat tekent hen.
En het tekent zelfs wie na hen komt.

Deze schitterende historische roman leert de lezer veel over het einde van de negentiende eeuw en de beginperiode van de kolonisatie van Congo. Maar het is geen opsomming van feiten. Het gaat over mensen. Echte mensen. Het gaat om de betekenis van vaders, de plaats van hun kinderen, diepe vriendschap, verantwoordelijkheid, begrip, rivaliteit, verraad…

Absoluut een aanrader!


Synopsis

Een verhaal over vaderschap, vriendschap en bedrog tegen de achtergrond van Congo aan het eind van de negentiende eeuw.

Lieve Hoet
Leestip van Lieve Hoet
Eerst zocht ik in boeken de verhalen van anderen, toen werden mijn eigen verhalen boeken.

Vuurvader
Titel:
Vuurvader
Auteur:
Leen van den Berg
# pagina's:
303 p.
Uitgeverij:
Manteau
ISBN:
9789022339312
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Congo-Vrijstaat (1885-1908)
Aanbevolen voor:
confronterend,
meeslepend,
aangrijpend

Gerelateerde leestips