Leestip van Isalien Lesaffre

Een boek vol emotie

7 februari 2022

Het boek ‘Voor Jou’ van Jojo Moyes lijkt een lastig boek om te lezen omwille van het aantal pagina’s, maar ik kan je verzekeren dat dit absoluut niet waar is. Het leest eigenlijk zeer vlot, omdat er heel veel verschillende dingen gebeuren, maar het toch een rustige roman blijft.

Het verhaal gaat over Louisa, die na haar ontslag bij de bakker voor een job solliciteert bij een rijk gezin met een gehandicapte zoon. Hoewel het gesprek wat moeizaam ging, kreeg ze toch de job. In het begin is Will, de zoon, heel onbeschoft en gemeen tegen Louisa. Alleen zijn andere helper Nathan is vriendelijk en helpt haar met alle medische aspecten van de job. Will blijft onbeschoft tot op een dag zijn ex en beste vriend komen aankondigen dat ze een relatie hebben. Hij is hier zo boos door dat hij zijn foto’s vernielt. Kort daarna smeekt Louisa dat hij aardiger doet, omdat ze het geld echt nodig heeft, en Will leek ervan aangedaan.

Lou en Will groeien steeds dichter bij elkaar, maar Lou ontdekt al snel dat Will van plan is euthanasie te plegen. Ondertussen wordt de vriend van Louisa, Patrick, boos dat ze zoveel tijd op haar werk doorbrengt, en ze eindigen een 7-jaar lange relatie. Lou wil Will ervan overtuigen om verder te leven, dus neemt ze hem en Nathan (voor de medische zorg) mee op reis. Zelfs dit kon Will niet overtuigen en hij zei dat hij na de reis meteen naar het euthanasiecentrum in Zwitserland ging vertrekken. Louisa was zo boos dat ze wegliep en niet meer tegen Will praatte tot ze thuis was. Eenmaal thuis voelde het aan als een fout en ging ze alsnog naar hem, tegen de wil van haar moeder in. Zo kom je aan het emotionele einde van het boek, waar dit liefdesverhaal niet zo prettig afloopt.

Zoals je kan zien zitten er veel verschillende dingen in het verhaal, die je bezighouden, en ik heb er nog veel uitgelaten. Ook is het boek verfilmd, de film noemt ‘Me before You’ en ik kan verzekeren dat het het kijken waard is. Er is wel 1 groot verschil met het boek. In het boek kleed Louisa zich opvallend omdat ze in het verleden door een groep jongens verkeerd is behandeld, maar in de film is Louisa’s opvallende kledingstijl gewoon een deel van haar persoonlijkheid. En als je na de film nog niet genoeg hebt van Louisa, kun je het vervolgboek Een leven na jou’ lezen.

Leestip van Isalien Lesaffre

Titel:
Voor Jou
Auteur:
Jojo Moyes
# pagina's:
414

Gerelateerde leestips