Leestip van Caitlin Struyve

"Ze was dan misschien een alcoholiste, een idioot was ze niet."

8 februari 2022

The Queen's Gambit vertelt het verhaal van de jonge Beth Harmon, een schaakwonder. Beth groeit op in een weeshuis, waar ze haar passie voor schaken ontdekt, maar ook een verslaving aan kalmeringsmiddelen oploopt. Wanneer ze geadopteerd wordt, krijgt ze de kans om haar talent te ontplooien. Ze wint toernooi na toernooi en klimt op in de door mannen gedomineerde schaakwereld. Bereikt ze de top of verliest ze zichzelf in de wereld van pillen en alcohol?

"Dat haar moeder dood was, kreeg Beth te horen van een vrouw met een notitieblokje."

Toen ik de eerste zin van The Queen's Gambit las, wist ik meteen dat dit boek de zaken niet zou verbloemen. De roman gaat over schaken, maar nog meer over de prijs van genialiteit en de demonen van Beth. Je zou een verhaal vol triomf verwachten, maar je krijgt eenzaamheid. Ik vond deze donkere kant een pluspunt. Het was vernieuwend om over een vrouwelijk personage te lezen dat zo briljant, maar tegelijkertijd ook zo zelfdestructief is.

Het is onmogelijk om niet voor Beth te supporteren. Haar levensomstandigheden spelen meestal niet in haar voordeel, maar toch groeit ze op tot een ambitieuze vrouw. Geweldig om te lezen dat een vrouw in de jaren zestig de mannen op hun plaats zet.

Voor een vlotte lezing is enige basiskennis over schaakstukken en hoe ze bewegen aan te raden. Er zijn namelijk een aantal passages met gedetailleerde beschrijvingen van de schaakwedstrijden. Persoonlijk had ik niet genoeg inzicht voor de strategieën, maar dat heeft mijn leesplezier niet verminderd.

Kortom, dit boek is een aanrader. Een meeslepend verhaal dat meisjes aanmoedigt om groot te dromen!


Leestip van Caitlin Struyve

The queen's gambit : roman
Titel:
The queen's gambit : roman
Auteur:
Walter Tevis
# pagina's:
366 p.
Uitgeverij:
Meulenhoff
ISBN:
9789029094580
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Tijdsbeeld ; 1960-, Schaken, Vrouwen
Aanbevolen voor:
meeslepend

Gerelateerde leestips