Leestip van Fleur Boute

een ademend waargebeurd verhaal

9 februari 2022

Oskar Schindler, een Duitse industrieel, wil bij aanvang van de Tweede Wereldoorlog een fabriek oprichten in Krakau. Hierdoor komt hij in aanraking met Itschak Stern, een Joodse boekhouder die kan helpen bij de opstart van Schindler's Deutsches Emailwaren Fabrik. Joodse werknemers zijn door de oorlogsomstandigheden erg goedkoop, maar Schindler verzorgt zijn werkkrachten goed. Hij probeert ze uit de handen van de nazi’s te houden en zorgt voor voedsel. Zo slaagde hij erin meer dan duizend Joden te redden van de dood. Maar dit alles doet hij natuurlijk niet ongestraft …

Thomas Keneally was een voor mij tot nu toe nog onbekende schrijver en ik was dan ook heel benieuwd naar wat deze man in petto had. Dit viel echter eerst wat tegen. Door de moeilijke schrijfwijze deed ik over de eerste pagina’s langer dan normaal, maar ik ben wel blij dat ik heb doorgezet. Vanaf de honderdste bladzijde komt het verhaal echt op gang en is het werkelijk prachtig. Voor mij is het dan ook niet onverwacht dat “Schindlers Lijst” een bestseller is. Het boek won de Booker Prize en werd verfilmd door Steven Spielberg. Er komen ook getuigenissen van de ‘Schindlerjuden’ aan bod in dit werk, en die maken van dit waargebeurd verhaal een adembenemende en pakkende roman.

Het boek is moeilijk geschreven en komt traag op gang. Ook heb ik de film bekeken om het verhaal beter te kunnen begrijpen. Spielberg heeft mooi werk geleverd met deze verfilming. Uiteindelijk kan ik wel concluderen dat dit een goed boek is. Het verhaal is erg ontroerend, meeslepend en ik heb er veel van geleerd. Er zijn weinig romans die zo beeldend geschreven zijn. Ondanks de moeilijke schrijfwijze vind ik het boek, en zeker ook de film, een aanrader.

Synopsis

Documentaire in romanvorm over een fabrikant in Polen, die door tewerkstelling van zoveel mogelijk joden, hen van deportatie probeert te redden.

Leestip van Fleur Boute

Schindlers lijst
Titel:
Schindlers lijst
Auteur:
Thomas Keneally
# pagina's:
416 p.
Uitgeverij:
Luitingh-Sijthoff
ISBN:
9789021016184
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Jodenvervolging ; Wereldoorlog II
Aanbevolen voor:
intens,
aangrijpend,
hartverscheurend

Gerelateerde leestips