Leestip van Remi Creton

Een hilarisch en ontspannend boek!

1 maart 2021

Volgend boek waar ik graag een recensie over schrijf is De Laatkomer van Dimitri Verhulst. Het plot gaat als volgt: een simpele burger, Désiré Cordier en tevens protagonist van het verhaal, heeft het gehad met zijn leven. De jaartjes blijven verder draaien op zijn teller en hij verwijt zichzelf een heleboel foute keuzes gemaakt te hebben. Zijn leven staat er zo voor dat hij op mooie leeftijd samenwoont met de meest irritante vrouw die je bedenken kan. De enige uitweg die hij vindt is om zijn dementie te faken en als gevolg naar een bejaardentehuis gestuurd te worden. In het volgende boek lees je hoe hij op humoristische wijze allemaal leugens veinst om geloofwaardig als dementerende over te komen.

De laatkomer vind ik echt de moeite waard te lezen, of beter gezegd, de weinige moeite waard om dit te lezen. Nee, dit boek is geen klepper van 400 pagina’s en het is evenmin een veel te spannenede roman met een zeer moeilijk te begrijpen intrige. Het is een absurd verhaal met de bedoeling je te kunnen ontspannen en als je hem even links laat liggen is het zeer makkelijk de draad weer op te pikken. De manier waarop Verhulst schrijft is ook verre van over gecompliceerd: er wordt simpele taal gehanteerd en citaten tussen personages zijn ook in overvloed aanwezig. Wil je gewoon eens een simpel boek lezen vol humor, dan is dit een aanrader voor je.

Om te concluderen is dit een humoristisch boek voor wie zich wil ontspannen. Ja, het is waar dat dit boek geen literair hoogstandje is maar hoeft dat ook altijd? Toch is er ergens een wrange band tussen het tragische feit van het dement worden en de spot die ermee gedreven wordt. Het is dan ook een kunst om zo’n zwaar en confronterend onderwerp op een luchtige manier te brengen. Naar mijn mening maakt dit het boek net zo origineel. Geef het boek dus een kans, je zult aangenaam verrast zijn!

Synopsis

Door zich dement voor te doen denkt een gepensioneerde bibliothecaris zijn kleurloze bestaan achter zich te kunnen laten.

Leestip van Remi Creton

De laatkomer
Titel:
De laatkomer
Auteur:
Dimitri Verhulst
# pagina's:
154 p.
Uitgeverij:
Xl
ISBN:
9789046309940
Materiaal:
Grote letter
Onderwerp:
Dementie
Aanbevolen voor:
hilarisch,
confronterend,
verrassend

Gerelateerde leestips