Leestip van Cecile Geysens
liefde voor Nederlandse literatuur

Aangrijpende, psychologische roman over de gevolgen van een verkeersongeval

5 januari 2025

Black-out is een aangrijpende , psychologische roman over een zwaar onderwerp. Het gaat over het verlies van een kind door een verkeersongeval. Misschien dus niet direct geschikt voor mensen die dit zelf hebben meegemaakt, of net wel? Ik weet het niet.

Het begin vond ik nogal gruwelijk, namelijk de beschrijving van het ongeluk zelf. Een vrouw verliest om onverklaarbare reden de controle over het stuur en rijdt de tuin in van een rijke familie waar net een kinderfeestje aan de gang is. Het zesjarige dochtertje van die rijke familie komt onder het rechtervoorwiel terecht van de zwarte SUV en is op slag dood. De vrouw die de auto bestuurde is bewusteloos en ontwaakt pas later in het ziekenhuis. Grace - zo heet de vrouw - herinnert zich helemaal niets over het ongeval en heeft een complete black-out. Die black-out blijft het hele boek door duren , waardoor Grace het gevoel heeft dat niet zij, maar iemand anders het ongeluk veroorzaakt heeft. Ze gaat gebukt onder een zwaar schuldgevoel, te meer daar ze zelf ook moeder is van een dochtertje (peutertje) dat in de auto zat op het ogenblik van het ongeval.

Het verhaal concentreert zich vooral op het rouwproces en de psychologische reactie van de ouders van het verongelukte kindje. Het intrieste van dit verhaal wordt wat getemperd door de (soms groteske) beschrijving van de reacties van de omgeving. De auteur spaart zijn kritiek niet op de “ramptoeristen” tijdens de begrafenis en op de verkeersactiegroep van de buurtbewoners die profiteert van de media-aandacht die het ongeluk krijgt. Ook de stuitende rijkdom van de getroffen familie wordt op flessen getrokken. De vader Mark probeert zijn verdriet te verwerken door actie te ondernemen en een gigantische uitvaart te organiseren die echter grandioos mislukt. De moeder Tess reageert helemaal anders en sluit zich op in haar verdriet om de band met haar dochtertje niet te verliezen. Zo groeien ze stilaan uit elkaar. Voor zover ik dit kan beoordelen, beschrijft de auteur deze evolutie vrij realistisch.

De vertelstandpunten van Mark en Tess worden afgewisseld met het vertelstandpunt van Grace en van haar ex-man Dave die vreest voor reputatieschade, want het ongeluk is met zijn auto gebeurd. Dave schakelt een dubieuze advocaat in die Grace het hoederecht over haar dochtertje wil ontnemen. Mark schakelt ook een advocaat in om een proces aan te spannen tegen Grace. Zo komt er wel spanning in het verhaal, want de lezer wil weten hoe het afloopt voor Grace. Geen mooie vertoning van de juridische strijd… De mooiere kant van het verhaal is de menselijkheid van de twee moeders die elkaar ontmoeten en niet vijandig tegenover elkaar staan door de aanwezigheid van Noor, het dochtertje van Grace.

Kortom, een interessant en heel vlot leesbaar boek over een triest en zwaar onderwerp.

Synopsis

Een moeder is met haar jonge dochtertje op weg naar de villa van haar ex-geliefde, de vader van haar dochter. Na het nemen van een verkeerde afslag verliest ze het bewustzijn en rijdt ze met de luxe terreinwagen van haar ex in op een kinderfeestje.

Leestip van Cecile Geysens
liefde voor Nederlandse literatuur

Black-out : roman
Titel:
Black-out : roman
Auteur:
P.F. Thomése
# pagina's:
338 p.
Uitgeverij:
Prometheus
ISBN:
9789044657210
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Verkeersongevallen, Schuld, Rijkdom, Dood en kinderen, Verlies (emotie)
Aanbevolen voor:
aangrijpend

Gerelateerde leestips