Jet Marchau
Leestip van Jet Marchau
Wie leest,leeft duizend levens tegelijk en blijft toch zichzelf ( C.S.Lewis)

Onverwachte betoverende High Fantasy

19 augustus 2021

De boekbinder Bridget Collins (°1981)

Ik ben geen fan van fantasy. Heksen- en tovenaarsverhalen of Alice in wonderland van Lewis Carroll uit mijn kindertijd lagen in het verlengde van sprookjes, Otto Preusslers ‘Meester van de zwarte molen’ kreeg later in de bib.nog geen ‘fantasy’-labeltje. Johan Daisne (De trap van steen en wolken) en Hubert Lampo (De komst van Joachim Stiller) las als tiener met veel plezier onder het etiket ‘magisch realisme’. Pas later ontdekte ik de term fantasy met Tolkien (De hobbit, In de bang van de ring), de meester van ‘high fantasy’. Maar daar stopte het. Geen Stephen King, geen J.K.Rowling met Harry Potter voor mij.

Toen ik De Boekbinder uit het bibliotheekrek met ‘vakantieliteratuur’ meenam, had ik het labeltje ‘fantasy’ niet eens gezien. Ik ging blindelings af op de titel, waarschijnlijk met ‘De Boekendief” van Markus Zusak in het achterhoofd.

De roman telt drie delen. Het eerste hoofdstuk van deel één liet geen twijfel, het verhaal voerde naar mysterie en vragen. En ik was verloren. In één ruk las ik de drie delen uit, tot en met blz. 464. Het verhaal en de personages zinderen nog na.

De Boekbinder is het debuut voor volwassenen van de Engelse Bridget Collins (1981). Het verhaal speelt zich af in Engeland, rond en in de plaats Castleford (West-Yorkshire). Tijd van het verhaal wordt niet uitdrukkelijk vermeld, maar de sfeer, de setting, het decor, de namen van personen verwijzen naar de negentiende eeuw.

De boerenzoon Emmett Farmer wordt na een zware (psychische) ziekte door zijn vader gedwongen in de leer gedaan bij een ‘boekbindster’. Geen gewone binder van boeken, maar een mysterieuze vrouw met een speciale gave. Zij verlost een ‘klant’ van zijn hinderlijke herinneringen en bindt ze in een boek in, dat vervolgens in een kluis gaat. De ‘gebondene’ kan dankzij de ‘gaten’ in zijn geheugen met een nieuwe lei aan zijn leven beginnen.

Zo zijn er meer ‘binders’, zo veel zelfs dat ze een soort hype vormen bij de Engelse High Society.

Bindster Seredith, Emmetts lerares, ziet ook in Emmett een uitzonderlijke ‘binder’, maar na een vreemde ontmoeting en een paniekaanval, beseft Emmett dat ook hij zelf ooit ‘gebonden’ werd.

Na de dood van de rechtschapen Seredith belandt Emmett bij een minder eerlijke binder, De Havilland, die munt slaat uit de herinneringsboeken en ze als smeuïge verhalen verkoopt. Emmett kan zijn eigen boek bemachtigen, gooit hem in het vuur, en krijgt zo zijn gestolen verleden terug.

Deel twee is een flashback naar dit verleden en naar een getormenteerd liefdesverhaal, prachtig in beeld gebracht, met diep inzicht in de psyché van Emmett.

Als lezer denk je nu helemaal mee te zijn, maar dat is zonder deel drie gerekend, geschreven vanuit het gezichtspunt van de geliefde. Emmett zelf moet een zwaar gevecht leveren tegen corruptie en voor het beschermen van zijn liefde. Onverwachte wendingen houden de aandacht vast tot de laatste bladzijde. Hier een gedetailleerde beschrijving geven zou het leesplezier bederven.

De Boekbinder (met cursieve ‘De’ op de kaft) omvat veel thema’s. Ethische vragen lopen als een rode draad door de roman: hoever kan men gaan in het graven in andermans leven? Wat is de zin van het verdringen van verdriet en herinneringen? Wat met het ontkennen en uitvegen van seksueel misbruik? De Me Too gedachte was nog een paar eeuwen ver weg.

De ethiek wordt verwerkt in een woelig liefdesverhaal waarvan het taboe met veel moeite door de personages omzeild en bestreden wordt.

De sfeer en het decor worden uitgetekend tot in de fijnste, historische details: de ‘boeren’ van het platteland tegenover de Engelse high society; de sloppenwijken tegenover de High Streets van een Engelse stad. Literatuur, geschiedenis, een episch verhaal, originele invalshoeken naar een mysterieuze wereld. Die ‘high fantasy’ heeft me bekoord om verder op zoek te gaan naar meer verhalen van Bridget Collins.

In boekenvriendschap. Jet

Synopsis

Boerenzoon Emmett gaat in de leer bij een oude boekbindster en ontdekt dat het boekbinden toch wel een erg raadselachtig ambacht is.

Jet Marchau
Leestip van Jet Marchau
Wie leest,leeft duizend levens tegelijk en blijft toch zichzelf ( C.S.Lewis)

De boekbinder
Titel:
De boekbinder
Auteur:
Bridget Collins
# pagina's:
463 p.
Genre:
Romans,
Fantasy
Uitgeverij:
The House of Books
ISBN:
9789044353235
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Boekcultuur
Aanbevolen voor:
confronterend,
tragisch,
meeslepend

Gerelateerde leestips