Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

volledig werk over de geschiedenis van de slavernij

20 mei 2021

Bij het woord ‘vrijheid’ denk ik onmiddellijk aan slavernij en hoe slaven hebben gevochten voor hun vrijheid. We kennen allemaal wel de films Spartacus, Amistad en 12 years a slave of boeken zoals deze van Alex Haley en Toni Morisson. Deze geven ons een bepaald beeld over wat slavernij is. Het is een populair onderwerp, dat nogal gevoelig ligt. Boeken zoals Roots en Queen heb ik verslonden en vorig jaar recenseerde ik nog Bakhita, van slavernij naar vrijheid van Véronque Olmi, het is een onderwerp dat me blijft intrigeren. Waarom ontnemen mensen anderen hun vrijheid? Waarom worden bepaalde bevolkingsgroepen als inwisselbare voorwerpen aanschouwd in plaats van als mensen? Ik kan er maar niet bij. Slavernij is van alle tijden, nu nog bestaan er moderne vormen van. Onbegrijpelijk.

Tussen 2006 en 2008 publiceerde Dick Harrison een trilogie over de volledige geschiedenis, hiervan is het lijvige De geschiedenis van de slavernij: van Mesopotamië tot moderne mensenhandel een beknopte samenvatting. De Nederlandstalige versie wijkt af van de originele doordat de hoofdstukken over Congo, Indonesië en Suriname uit de trilogie ook toegevoegd werden. Dit is wel uniek en maakt het boek bijzonder. Op deze manier wordt het voor Nederlandstalige lezers niet een ver van hun bed show, het behoort toe aan hun eigen geschiedenis. Dit is dan ook een meerwaarde aan het boek.

“We zullen de slavernij en haar bizarre logica nooit begrijpen als we het individu negeren en de massa op de voorgrond plaatsen{….}. De geschiedenis van de slavernij is het verhaal van hoe talloze menselijke individuen in de loop van de eeuwen het recht hebben genomen om andere menselijke wezens hun rechten af te nemen.”

Wat is een slaaf, wat houdt slavernij in, … iedereen geeft hieraan een eigen invulling en velen zullen andere connecties leggen. Door zijn boek te beginnen met een uitgebreide omschrijving van de definitie van ‘slaaf’ brengt de auteur zijn lezers op dezelfde golflengte en zorgt hij ervoor dat er geen misvattingen meer zijn over de specifieke terminologie. Hij legt hierbij de nadruk op het onderscheid tussen vrijheid en onvrijheid. Dit is een uitstekend begin en maakt ook onmiddellijk duidelijk waar de klemtoon van de rest van het boek op zal liggen. Als lezer wordt je nieuwsgierigheid aangewakkerd om meer te weten te komen over deze gure geschiedenis.

De auteur zal ons hierna mee terug nemen in de tijd van het Oude Egypte en Mesopotamië waar de eerste vormen van slavernij waar te nemen waren. De reis zal verder gaan doorheen alle continenten vanaf de oudheid, doorheen de middeleeuwen om uiteindelijk af te sluiten in onze hedendaagse moderne wereld waar er nog steeds vormen zijn van slavernij. Dick Harrison schrijft op een heldere, zakelijke manier die duidelijk leesbaar is voor iedereen die interesse heeft in dit onderwerp. Hij geeft veel duiding aan de hand van citaten uit brieven, dagboeken en boeken. Hiernaast is er ook een collectie foto’s die zorgt dat je je nog beter kunt inleven in de benarde situaties waarin slaven zich bevonden. Ook zijn er doorheen de verschillende hoofdstukken meerdere land- en wereldkaarten aanwezig. Deze schetsen hoe de wereld er vroeger uitzag en zorgen dat de lezer een beter beeld krijgt van de toenmalige situatie.

Persoonlijk had ik toch liever wat meer info gekregen over de verschillende bronnen die geciteerd worden. Vooral achtergrondinformatie ontbrak. Waarom werd specifiek uit die bepaalde bron geciteerd? Voorbeeld bij het citaat uit het werk van Miguel de Cervantes, die iedereen kent als de auteur van de grootse roman Don Quichot van la Mancha. Hoewel het werk fictie is wordt het hier als een non-fictie geïnterpreteerd. Zonder een extra verklaring lijkt dit toch wel bizar. Bovendien had dit lijvige werk leesbaarder geweest zonder de vermelding van de vele citaten. De auteur had beter enkel zijn conclusies vermeld met in een noot een verwijzing naar het werk die hij als bron hierbij gebruikte, zoals men dit meestal doet bij een geschiedenisboek.

De geschiedenis van de slavernij: van Mesopotanië tot moderne mensenhandel bevat een gedetailleerd overzicht over slavernij doorheen de jaren en is een goede basis voor wie meer over dit onderwerp wil weten. Sommige hoofdstukken werden op een boeiende manier gebracht andere waren te zakelijk geschreven en konden mij minder bekoren. 3.5 sterren.
Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

De geschiedenis van de slavernij : van Mesopotamië tot moderne mensenhandel
Titel:
De geschiedenis van de slavernij : van Mesopotamië tot moderne mensenhandel
Auteur:
Dick Harrison
# pagina's:
704 p., [16] p. platen : kaarten
Uitgeverij:
Uitgeverij Omniboek
ISBN:
9789401916233
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Slavernij ; geschiedenis
Aanbevolen voor:
confronterend

Gerelateerde leestips