Jet Marchau
Leestip van Jet Marchau
Wie leest,leeft duizend levens tegelijk en blijft toch zichzelf ( C.S.Lewis)

Een ingenieus relatiespel

19 januari 2022


Meg Rosoff is een auteur die ik graag volg en lees. Haar ondertussen verfilmde debuut, Hoe ik nu leef (2004) zette meteen de toon voor haar volgende spraakmakende Young Adult romans, waaronder Wat ik was (2007). Naast de vele prijzen, mag ze ook de prestigieuze Duitse literatuurprijs en de Astrid Lindgrens Memorial Award 2016 op haar naam schrijven. Die laatste wordt ook wel de Nobelprijs voor kinder- en jeugdliteratuur genoemd. In 2019 viel Bart Moeyaert die eer te beurt.

Haar recente roman, De Godden broers start als een zomers vakantieverhaal. De ik-persoon observeert het reilen en zeilen van zijn/haar gezin in hun vakantiehuis aan zee: mam, pap, zussen Mattie en Tam(sin) en broer Alex, elk met hun eigenaardigheden, van een puber op zoek naar aandacht en liefde (Mattie) over vleermuizen bestuderen (Alex), tot paardrijden (Tam). Naar het geslacht van de ik-verteller en naar zijn/haar leeftijd is het gokken, maar eigenlijk is dit ook niet belangrijk. Zijn/haar gedrag wijst duidelijk op een zoekende puber naar zijn/haar identiteit.

Meg Rosoff tast door de ogen van de ik-verteller, en door zijn/haar telescoop van op zijn/haar zolderkamer, het spel van aantrekken en afstoten, van geflirt, verliefdheid en relatieproblemen in het brede gezin af en peilt naar zijn eigen reacties daarop. Kortom, een uiterst geschikte verteller voor een coming-of-age roman. En vooral: met gevatte typeringen en sprankelende humor, gebed in de alerte en vaak ‘droge’ bedenkingen van de ‘observator’.

De verwikkelingen in de broeierige zomer laten niet lang op zich wachten. Bij de andere twee vaste zomergasten op het eiland, nicht Hope en haar vriend Mal, worden twee broers gedropt: de Godden broers. Zus Mattie valt meteen voor de aanblik (met de looks van een jonge Griekse god), de charmes, de avances van Kit. Het verschil met de norse, teruggetrokken Hugo is frappant. Maar Mattie is niet de enige die voor Kit valt, de ‘ik’ laat van bij aanvang geen twijfel bestaan:

Iedereen praat over verliefdheid alsof het de meest wonderbaarlijke, allesbepalende ommekeer in je leven is. Er gebeurt iets, zeggen ze, en je wéét het. Je kijkt in de ogen van je lief en je ziet niet alleen degene van wie je altijd al had gedroomd, maar ook de jij in wie je altijd stilletjes hebt geloofd, de jij die verlangen en verrukking opwekt, die jij die niemand anders ooit echt heeft gezien.

Dat gebeurde toen ik Kit Godden ontmoette.
Ik keek in zijn ogen en wist het.
Maar ja, ieder ander wist het ook. En ieder ander voelde precies hetzelfde.

De roman groeit door allerlei gebeurtenissen heen naar een vooropgestelde apotheose toe: het huwelijk van Hope en Mal op het einde van de zomer. Mam naait, Hope organiseert met enige afstand, Mal studeert ondertussen zijn rol van Hamlet, er is de jaarlijkse zeilwedstrijd en het tennistoernooi- waar Kit zich overal als een slang door kronkelt.

Eigenlijk zit het hele thema van de roman al in de inleidende woorden: de ik ontdekt de enige ware, en ontdekt ook meteen zichzelf. En onderhuids loert de ontgoocheling: de ik is (hier) slechts een speelbal van de ander.

Dat Kit met al zijn charmes een geobsedeerde versierder is, kan de teruggetrokken broer Hugo (of half-broer, Kit en Hugo delen enkel hun excentrieke moeder-actrice) niet onder woorden brengen. Hij sluipt behoedzaam rond, altijd alert voor de ravage die Kit kan aanbrengen. En die hij op het einde van de zomer ook aanbrengt.

De Godden broers is een roman die, zoals zoveel andere adolescentenromans, ook op het rek van volwassenen thuishoort. Relevant naar inhoud, kundig en rijk naar karakters en vooral ook naar taal. Observerend, helder, raak en grappig.

Of, zoals Alex O’Connell in The Times stelt:

Meg Rogoff’s summer novel is far too good to be monopolized by the teenage market. My advice: buy it for a young person in your life and the sneak off with it yourself.

Een quote die bij iedere winnaar van de ‘nobelprijs’ voor jeugdliteratuur past.

In boekenvriendschap, Jet

Synopsis

Net als elk jaar brengt een gezin een onbezorgde vakantie door aan het strand. Een van de vier kinderen (ik-persoon) overziet alles en vertelt over de Godden broers, de charmante Kit en de onopvallende Hugo. Die tegengestelde karakters zijn de aanleiding voor een opeenstapeling van gebeurtenissen. Vanaf ca. 15 jaar.

Jet Marchau
Leestip van Jet Marchau
Wie leest,leeft duizend levens tegelijk en blijft toch zichzelf ( C.S.Lewis)

De Godden broers
Titel:
De Godden broers
Auteur:
Meg Rosoff
# pagina's:
164 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff
ISBN:
9789024592357
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Zomer
Aanbevolen voor:
confronterend,
intens

Gerelateerde leestips