Leestip van Sven Lambert

De groene mijl, een emotioneel verhaal

10 mei 2022

De groene mijl is één van de emotioneelste verhalen geschreven door Stephen King. Net zoals in veel van zijn boeken, is ook het bovennatuurlijke en de dood aanwezig. Je zou het boek kunnen beschouwen als memoires geschreven door Paul Edgecombe, de bewaker van de de gevangenis waar het verhaal zich afspeelt. Als je dit boek kiest op basis van de auteur, zou je nog wel eens verrast kunnen zijn van het verhaal.

Paul Edgecombe, de hoofdbewaker van de gevangenis Cold Mountain, staat op de afdeling waar moordenaars hun laatste weken spenderen. John Coffey is een echte reus met een gekleurde huid en lijkt op het eerste zicht op een relschopper, maar het is eigenlijk het tegenovergestelde. Hij is zelfs bang in het donker. Hij zou een tweeling hebben verkracht en vermoord. Paul heeft een dubbel gevoel vanaf hij Coffey verwelkomd heeft. Coffey geneest Paul van zijn blaasontsteking op miraculeuze wijze. Paul zijn twijfel neemt toe: heeft Coffey de tweeling vermoord? Het boek is zeker niet wat ik had verwacht. Ik koos het op basis van de auteur, omdat ik de verhalen van Stephen King altijd spannend vind. Bij dit boek was het anders. Het zeker geen slecht boek, maar het is anders dan zijn andere boeken. De spanning is veel minder aanwezig en er wordt veel meer ingespeeld op het emotioneel aspect. Daardoor past het boek minder bij mij. Een goed voorbeeld daarvan is te vinden bij deel1, hoofdstuk 4, waar het verhaal verteld wordt van de ontvoering, verkrachting, moord en zoektocht naar de tweeling. De opbouw van het boek valt te vergelijken met de opbouw van andere boeken van Stephen King. Het boek is opgedeeld in 6 delen die nog eens opgedeeld zijn in kleine hoofdstukken. Er zijn veel tijdsprongen en ook zijn er vaak korte onderbrekingen naar de huidige tijd, wanneer Paul zijn memoires schrijft. De titel vind ik persoonlijk zeer mooi en hij valt ook heel logisch te verklaren, want de vloer van de gang naar ‘Old Sparky’ ( = de executiestoel) is een groene linoleum vloer. In het verhaal zelf wordt dit ook De Groene Mijl genoemd.

Het boek is een aanrader voor degenen die graag boeken lezen voor het emotioneel aspect. Als je dit boek kiest omdat het geschreven is door Stephen King, moet je weten dat de spanning niet dezelfde is als bij de meeste van zijn andere boeken.

Synopsis

Schokkende gebeurtenissen gaan vooraf aan de terechtstelling van een beweerde moordenaar met paranormale genezende krachten.

Leestip van Sven Lambert

De groene mijl
Titel:
De groene mijl
Auteur:
Stephen King
# pagina's:
394 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff
ISBN:
9789024578320
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Doodstraf
Aanbevolen voor:
meeslepend,
aangrijpend,
droevig

Gerelateerde leestips