Axelle Lescroart
Leestip van Axelle Lescroart
Een dag niet gelezen is een dag niet geleefd!

Nagelbijtend spannende fantasy

17 januari 2022

Disclaimer: Dit is deel twee in de Scholomance serie. Heb je Een Dodelijke Opleiding nog niet gelezen, dan kan dit spoilers bevatten.

Het examenjaar is aangebroken voor El en de andere laatstejaars in de Scholomance. El heeft bondgenoten verzameld in het derde jaar, maar het lijkt alsof de school zelf tegen haar is. Het lijkt alsof de school haar wil doden. Het examenjaar is een moeilijk jaar, en iedereen wil de examenzaal levend verlaten. Zo ook voor El, maar zij wil dat ook haar vrienden deze levend verlaten. Wat is er aan de hand met de Scholomance? Waarom lijkt deze zo tegen El gekeerd te zijn? En zal El de examenzaal levend kunnen verlaten?

Na de cliffhanger van Een Dodelijke Opleiding is het een verademing om eindelijk verder te kunnen lezen. El blijft het badass hoofdpersonage met vele sarcastische opmerkingen. Dat is net wat haar zo leuk maakt terug, ze lijkt zich van niets of niemand aan te trekken, maar stiekem wil ze toch bevestiging krijgen. Haar persoonlijkheid is zoals een steen, maar ook deze krijgt kleine barsten doorheen het verhaal.

Als je dacht dat het eerste deel al zo spannend was, dan is De Laatste Leerling nagelbijtend spannend. Geen enkele bladzijde zorgt voor verveling. Zelfs het systeem van de school, die je denkt al te doorgronden hebt door het vorige deel, kan nog verrassingen bieden voor je als lezer. De wereldopbouw zit in dit tweede deel nog steeds fantastisch goed!

De interacties tussen de leerlingen komt meer aan bod ook wat een fijne afwisseling is. Je leert meer personages beter kennen. Je leert hierdoor de wereld die zich buiten de school afspeelt, een klein beetje kennen. De verschillende enclaves worden zo meer begrijpbaar, alsook de verbonden die gemaakt worden.

Novik schrijft echt op een beeldende manier die fantastisch is om te lezen. Ze brengt de personages echt tot leven. De hoofdstukken zijn wel wat aan de lange kant, maar toch geeft dit niet. Het leest enorm vlot en het is moeilijk om het boek even neer te leggen. Dit verhaal bouwt terug op tot echt een climax. Het einde is zeer frustrerend wel, waar is deel drie?! Nu ja, als je Een dodelijke opleiding al las, zal dit je niet verbazen.

Er is niets aan De Laatste Leerling dat ik slecht vond, of iets wat beter gedaan zou kunnen zijn. De Scholomance serie is zo’n sterke serie zonder gaten dat ik ze bijna direct al terug wil herlezen. De school reageert in dit deel en dat is een verrassend aspect. De Laatste Leerling is geweldig in elk opzicht, zeker met El als het hoofdpersonage. Daarom krijgt dit tweede deel ook verdiend vijf sterren.

Synopsis

Voor El (17, ik-persoon) is het laatste jaar op de Scholomance anders dan de andere jaren. Om de school succesvol te kunnen verlaten, moeten ze monsters verslaan bij de poorten. Samen met haar vrienden bedenkt ze een strategie om te kunnen vertrekken. Vanaf ca. 15 jaar.

Axelle Lescroart
Leestip van Axelle Lescroart
Een dag niet gelezen is een dag niet geleefd!

De laatste leerling
Titel:
De laatste leerling
Auteur:
Naomi Novik
# pagina's:
413 p.
Genre:
Romans,
Fantasy
Uitgeverij:
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff
ISBN:
9789024597468
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
intens,
meeslepend

Gerelateerde leestips