Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

een van de beste biografieën

20 september 2021

Alex Christofi publiceerde al meerdere artikelen in onder andere The Guardian, London Magazine en The White Review. Hiernaast is hij hoofdredacteur bij Transworld Publishers. Hij schreef reeds verscheidene romans, die in de prijzen vielen, maar Dostojevski en de liefde is zijn eerste non-fictie verhaal. Reeds lange tijd wil ik een paar klassiekers lezen zoals Dickens, Tolstoj en jawel ook Dostojevski staat op mijn lijstje. Maar je kent het wel, van goede voornemens komt er vaak niet veel van in huis. Aanvankelijk was ik wat sceptisch over Dostojevski en de liefde, gezien het de eerste non-fictie is van deze auteur. Anderzijds sprak zowel de titel als de korte inhoud op de achterflap mij aan en heb ik dan toch besloten het boek te lezen.

In het boek neemt de auteur ons mee op reis doorheen het boeiende leven van de wereldberoemde auteur Fjodor Dostovejevski. In een proloog haalt hij aan dat er reeds heel wat biografieën over de man bestaan. Alex Christofi wil dan ook een andere kant van Dostojevksi weergeven via een wel bijzondere invalshoek. Door gebruik te maken van fragmenten die Fjodor zelf schreef wil hij hem een stem geven. Hierdoor lijkt het alsof Dostojevski uit de doden is opgestaan om zijn levensverhaal zelf te vertellen aan zijn lezers. Daardoor wint het boek aan kracht en authenticiteit. Het lijkt mij een ontzettende moeilijke opgave geweest te zijn voor de auteur om al die verschillende fragmenten op een zodanige wijze te verwerken in zijn verhaal dat ze een doorlopende tekst vormen naast zijn eigen bevindingen die hij uit zijn research heeft gehaald. Echt knap dit! Het lijkt wel alsof je een roman leest in plaats van een interessante biografie van één van de grootste namen uit de Russische literatuur.

“In zijn hoofd tikte een nieuwe roman, als een kuiken in zijn ei, maar niemand kan zijn beste werk schrijven in een race tegen de klok, louter om schulden af te lossen”

Naast de unieke schrijfstijl van de auteur, lijkt het verhaal over het leven van Dostojevski op zichzelf ook op een dramatische roman. Zijn jeugd was niet zo eenvoudig nadat zijn moeder stierf aan tuberculose. Als jongeman, en ook een groot stuk van zijn leven, leefde hij in armoede. Samen met een paar andere literaire koppen kwam hij samen om over revolutie, censuur en taal te discussiëren, maar ze werden verraden en afgevoerd naar een strafkamp in Siberië. Toen hij na verscheidene jaren vrijgelaten werd, bleef hij kampen met armoede en ging hij op zoek naar liefde. Die dacht hij aanvankelijk te vinden bij zijn vrouw Maria. Maar al snel leert hij Polina kennen, maar ook dit loopt op een sisser uit. Nadat ook Maria stierf aan tuberculose leerde hij zijn grote liefde Anna kennen, die hem tot aan zijn dood trouw bleef. Hij wou uit de armoede raken en werd verslaafd aan gokken. Hij dacht dat als hij zou winnen, rijk zou zijn, maar het zorgde er voor dat hij steeds armer werd. Hiernaast had hij ook nog eens een slechte gezondheid, door zijn epilepsie aanvallen heeft hij nooit een gewoon leven kunnen leiden. Wanneer hij stierf had hij het respect van heel wat Russen gewonnen.

Na het lezen van deze biografie heb ik mezelf toch wel beetje vervloekt omdat ik nog steeds niet mijn voornemen om iets te lezen van Dostojevski heb uitgevoerd. Anderzijds heb ik nu toch wel wat meer achtergrond over zijn werk gekregen en lijkt het mij nu net interessant om na het lezen van deze biografie iets van hem te lezen. Dostojevski en de liefde kon op het stapeltje terechtkomen van de vele saaie biografieën maar door de ingenieuze pen van de auteur is het een briljant boek geworden! Dostojevski’s leven wordt op een mooie manier gebracht en laat bovendien het hoofdpersonage zelf aan het woord. Alex Christofi staat bovenaan mijn lijstje, zijn volgende boeken wil ik zeker ook lezen.

5 dik verdiende sterren *****

Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

Titel:
Dostojevksi en de liefde
Auteur:
Alex Christofi
# pagina's:
302
Aanbevolen voor:
tragisch

Gerelateerde leestips