Leestip van Obe Ghesquiere

Verstrikt in een web van onbetrouwbaarheid en spanning

20 juli 2023

Het meisje in de trein is een spannende thriller van de Britse auteur Paula Hawkins. Het boek werd gepubliceerd in 2015 en heeft sindsdien wereldwijd succes geboekt. De onverwachte wendingen en de onbetrouwbaarheid van de verteller liggen aan de basis van deze populariteit. Het is namelijk zeer lastig voor de lezer om te bepalen wat echt is, waardoor de spanning en het mysterie alleen maar worden versterkt.

Het verhaal draait om Rachel Watson, een gescheiden vrouw die worstelt met een alcoholverslaving. Elke dag neemt ze de trein naar Londen, terwijl ze door het raam staart en het leven van andere mensen voorstelt. Ze passeert telkens opnieuw haar voormalige huis, waar haar ex-man nu met een nieuwe vrouw woont. Op een dag ziet ze vanuit de trein iets wat haar aandacht trekt. Kort daarna blijkt de vrouw in kwestie, Megan Hipwell, vermist te zijn en helpt Rachel het mysterie mee te ontrafelen.

“Mijn moeder zei vroeger altijd dat ik een veel te levendige fantasie had; Tom zei dat ook.” (Hawkins, 2015, p. 11) Dit citaat is te vinden op de eerste pagina van het boek en is een mooie verwijzing naar het ingewikkelde van dit boek. Rachel heeft namelijk een drankprobleem en kan zich daardoor niet alles herinneren. Hierdoor worden haar getuigenissen onnauwkeurig. Dit maakt het voor de lezer moeilijk om de waarheid te achterhalen, maar zorgt anderzijds voor een gevoel van spanning en onzekerheid.

Het boek is geschreven vanuit het perspectief van drie vrouwen: Rachel, Megan en Anna. Telkens opnieuw wordt er verteld vanuit het ik-perspectief, waardoor je hun kant van het verhaal te weten komt. Ze geven zo een inzicht in de verschillende gedachten en emoties van de personages. Het is soms ook wel verwarrend omdat ik in het begin geen idee had wat deze drie personages met elkaar te maken hadden.

Over het algemeen is Het meisje in de trein een pageturner die je vanaf de eerste pagina in zijn greep houdt. Het is zeker een aanrader voor liefhebbers van spannende thrillers, maar is ook een perfecte instap in de wereld van het mysterie.

Synopsis

In een stadje bij Londen raakt een vrouw betrokken bij de verdwijning van een andere vrouw.

Leestip van Obe Ghesquiere

Het meisje in de trein
Titel:
Het meisje in de trein
Auteur:
Paula Hawkins
# pagina's:
358 p.
Uitgeverij:
Bruna
ISBN:
9789400503885
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
meeslepend,
verrassend,
aangrijpend

Gerelateerde leestips