Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

bijzonder historische roman

13 februari 2023

Meestal geef ik een korte inleiding waarbij ik de auteur introduceer en zijn voorgaande werk. Maar er is bitter weinig te vinden over Katherine J. Chen. Ze publiceerde reeds eerder historische romans zoals Mary B, maar wie is deze auteur? Wat studeerde ze? Wat zette haar aan tot het schrijven van boeken? Alles blijft vaag en natuurlijk prikkelt zoiets mijn nieuwsgierig. Sinds mijn tienerjaren fascineerde Jeanne d’Arc mij en een nieuw, modern boek over deze sterke persoonlijkheid sprak mij onmiddellijk aan.

1422, Domrémy, Jeanne is tien jaar oud en een echte wildebras. Meisjesdingen vindt ze niet leuk, ze gaat liever om met de jongens die oorlogje spelen tegen het naburige dorp. Ze is niet geliefd door haar vader en dit laat hij maar al te vaak gelden via zijn vuisten. Hierdoor wordt ze gehard en sterk. Ze helpt de dorpelingen met allerlei klusjes en is overal geliefd, behalve in haar eigen familie.

Wanneer haar zuster sterft gaat ze naar Vaucouleurs waar ze al snel opgemerkt wordt door het leger. Ze beslissen haar naar Chinon te sturen waar ze de dauphin ontmoet. Ze weet hem te overtuigen om naar Orléans te gaan en deze in te nemen. Na de overwinning eert iedereen haar, maar haar vijanden loeren om de hoek.

Met Jeanne heeft Katherine J. Chen het verhaal van Jeanne d’Arc herschreven vanuit onze eenentwintigste eeuwse point of view. De reeds verschenen boeken over haar leven zijn allen gebaseerd op diverse bronnen uit de dertiende eeuw. Het was toen een wereld gedomineerd door mannen en waarbij iedereen een sterk geloof in de kerk had. Zij wordt dan ook meestal als een Heilige voorgesteld die visioenen had van de aartsengel Michaël, de Heilige Catherina en Margaretha. De auteur heeft een fictief verhaal geschreven waarbij ze zich probeerde voor te stellen hoe de echte Jeanne geweest zou zijn geweest door rekening te houden met de middeleeuwse tijdsgeest. Ze filterde heel wat religieuze elementen uit het verhaal om tot een meer realistische Jeanne te komen. Ze is niet het vrome meisje, dat wekelijks naar de mis gaat en visioenen ziet van Heiligen, ze is eerder een politiek pion midden in een hoop van machtspelletjes.

Hoewel ik meestal de eerste ben die erover valt als een historische roman niet accuraat is, kan ik mij in dit werk van Katherine J. Chen wel vinden. De middeleeuwse bronnen dienen we inderdaad met een korreltje zout te interpreteren. Ze geeft een interessante verklaring voor de visioenen van Jeanne, waardoor ze een realistisch werk heeft geschreven. Jeanne is anders dan alle andere verhalen over de grote heldin Jeanne d’Arc. Ik kan me voorstellen dat sommige fans van de grote dame teleurgesteld zullen zijn, anderen zullen zich er dan weer in vinden.

De auteur heeft een fijne, beeldende schrijfstijl waardoor ik mij met momenten echt waande in middeleeuwse Franse dorpjes. De personages, hun gevoelens, wie ze zijn, wat ze doen weet ze op een realistische, menselijke manier voor te stellen. Wie het verhaal van Jeanne d’Arc niet kent zal dit een fijne onderhoudende roman vinden. Anderen zullen verrast zijn door de invalshoek van de auteur en zullen het boek graag lezen of haten. Wat ik echter wel miste was een bibliografie achteraan het boek. Ik kan me voorstellen dat wanneer je een dergelijk verhaal schrijft je wel degelijk heel wat bronnen hebt geraadpleegd. Het lijkt me dan ook wel netjes om deze te vermelden in je eigen werk.

Jeanne is toch wel een bijzondere historische roman, waarbij de auteur op een moderne manier kijkt naar het leven van een historisch personage. Ze heeft hedendaagse historische fictie geschreven met haar interpretatie van de gebeurtenissen. 3,5 sterren.

Synopsis

Domrémy, 1412. Frankrijk staat op het punt de oorlog tegen Engeland te verliezen. In deze chaos staat een jonge vrouw op die het tij weet te keren: Jeanne d’Arc.

Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

Jeanne
Titel:
Jeanne
Auteur:
Katherine J. Chen
# pagina's:
415 p.
Uitgeverij:
Boekerij
ISBN:
9789022597552
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
kleurrijk

Gerelateerde leestips