Bettina Ortmann
Leestip van Bettina Ortmann
Verslavend / Levensnoodzakelijk

Zo herkenbaar adembenemend

20 maart 2022

Als je je al eens ergert en totaal verloren voelt wanneer de elektriciteitsmaatschappij , je internetprovider of watermaatschappij het laat afweten dan krijg je kippenvel bij de black-out die zich afspeelt in dit boek.

Amanda, accountdirector en Clay, universitair docent zijn samen met hun zoon Archie, 16 jaar oud en 13jarige dochter Rose op vakantie. Ze huren een huis op Long Island waarbij de advertentie de ultieme ontsnapping belooft: ‘Stap ons lieflijke huisje binnen en laat de wereld achter’.

De familievakantie wordt onderbroken als de eigenaren van het huis, een welvarend ouder zwart stel - George Washington en zijn vrouw Ruth onaangekondigd komen opdagen omdat New York City is ondergedompeld in een stroomuitval.

De stroomstoring is echter geen toeval. Hoewel de elektriciteit in de villa blijft werken, is er geen toegang meer tot internet, radio en televisie. Men moet gissen wat er zich in de buitenwereld afspeelt. Het laatste nieuws berichtte het gevaar van een oprukkende orkaan… Of is er meer aan de hand? Een nucleaire ramp, of klimaatramp, een oorlog, een terroristische daad,een bom?

De families zijn genoodzaakt samen te werken in de villa dat nu hun schuilplaats lijkt terwijl de wereld om hen heen schijnbaar afbrokkelt. Ze zijn getuige van onverklaarbare gebeurtenissen, zoals honderden herten en exoten die op het gazon verschijnen, en een doordringend geluid dat ramen verbrijzelt.

Leave the World Behind is geschreven vóór de coronacrisis en toch speelt het op briljante wijze in op hoe eenieder zich gedraagt in tijden van crisis: van paniek tot kalmte, van kiezen voor jezelf tot kiezen voor de ander en van acceptatie tot verzet.

Tegen deze achtergrond projecteert Rumaan Alam de angsten over het klimaat, ongelijkheid, racisme en onze overmatige afhankelijkheid van technologie.

De roman van Alam is gewoon adembenemend, vol momenten van voortreffelijke herkenning.

Synopsis

De rustige vakantie van een gezin wordt verstoord door een stel van in de zestig op de vlucht voor een ramp.

Bettina Ortmann
Leestip van Bettina Ortmann
Verslavend / Levensnoodzakelijk

Laat de wereld achter
Titel:
Laat de wereld achter
Auteur:
Rumaan Alam
# pagina's:
255 p.
Uitgeverij:
Ambo|Anthos
ISBN:
9789026354748
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Maatschappijkritiek, Familie, Apocalyps, Overleven
Aanbevolen voor:
confronterend,
donker,
intens

Gerelateerde leestips