Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

krachtige debuutroman

14 november 2022

Junior Leroux schreef reeds eerder twee kortverhalenbundels. Het Land van melk en honing is zijn eerste roman. Het hoofdpersonage van het boek werkt in een callcenter en gezien ik jaren op een helpdesk heb gewerkt was ik wel nieuwsgierig naar deze roman. De inspiratie voor zijn verhaal haalde de auteur uit zijn werkervaring in de bijzondere jeugdzorg en zijn eigen dromen.

Lieven werkt in het callcenter van Energyandme waar Franz met de Hitler scepter zwaait. Het leven kabelt langzaam verder, er gebeurt niet al te veel en alles raakt in een sleur. Maar dan krijgt Lieven Gabriël aan de lijn die hem een formule belooft om zijn leven voor altijd te laten veranderen. Hierdoor beleeft Lieven plots de bizarste avonturen. Hij adopteert een gehandicapte hond Boeddha die plots kan praten en zijn buurvrouw Angelique lijkt plots niet meer zo onbereikbaar. De zoektocht van Lieven naar geluk en liefde verandert echter snel door zijn gulzigheid in waanzin.

Het is moeilijk om een label op dit werk te kleven, de auteur zelf heeft het over een hedonistische roman en ergens anders zag ik dan weer humoristische roman staan. Ik vond het dan weer de betere versie van Brusselmans.

Junior Leroux weet duidelijk waarover hij schrijft. De werkvloer van Lieven en de sleur die daar ontstaat, wordt op een herkenbare manier aangekaart. Iedereen die in een callcenter of een helpdesk heeft gewerkt zal de verhalen en vooral de sleur bij Energyandme begrijpen. Maar ook de zoektocht naar genot en hoe men eraan verslaafd raakt, komt op een verhelderende manier aan bod in het boek. Hier heeft de auteur gebruik kunnen maken van zijn ervaringen als jeugdcriminoloog bij druggebruikers. Ik zou Het land van melk en honing dan zeker ook niet een humoristische roman willen noemen. De auteur heeft weliswaar een fijngevoelige humor die in het boek verwerkt is, maar het hoofdthema is een zwaar en interessant onderwerp. Vanop de eerste rij maak je mee hoe iemand snel verslaafd raakt. De roes die ze beleven, lijkt onbeschrijfelijk en toch slaagt de auteur erin dit op een heldere manier te brengen.

Junior Leroux heeft een aangename en kenmerkende schrijfstijl die velen zal bekoren. Hij laat zijn lezers in het hoofd van zijn hoofdpersonage kruipen. Je voelt en leeft met Lieven mee. Bijna zou je zelfs samen met hem verslaafd raken. Bovendien hanteert de auteur enkele originele invalshoeken, waardoor je als lezer geboeid blijft.

Het land van melk en honing is een sterk debuutroman van een auteur die zeker potentieel heeft. Ik ben al benieuwd naar zijn volgende werk. 4 sterren.

Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

Titel:
Land van melk en honing
Auteur:
Junior Leroux
# pagina's:
216
Aanbevolen voor:
intens

Gerelateerde leestips