Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

sterk verhaal over een held

14 augustus 2023

Erik Brouwer is freelance journalist en schreef onder andere voor de Volkskrant, Het Parool en NRC Handelsblad. Hij heeft bovendien reeds meerdere boeken op zijn naam staan, waaronder het gelauwerde Spartacus.
Zijn nieuwste boek gaat over het leven van de Nederlandse bokslegende Leen Sanders. Een Joodse bokser die tientallen levens redde tijdens de oorlog in de concentratiekampen. In een interview vertelt de auteur dat Leens verhaal zo hard was om te schrijven, en dat hij zo diep moest graven in de verschrikkelijkheden van WOII dat hij het af en toe zelf moeilijk kreeg. Na het schrijven had de auteur toch wat tijd nodig om te bekomen.

De ouders van de Joodse Leen Sanders zijn wafelbakkers en hadden graag gezien dat hun zoon de zaak zou overnemen. Maar hij raakt gefascineerd door boksen en op dertienjarige leeftijd leert hij deze sport zelf beoefenen in de kelder van een kroeg in Schiedamse wijk in Rotterdam. Leen blijkt talent te hebben en stoot zelfs door tot op Europees niveau. Maar dan breekt de oorlog uit en wordt boksen verboden voor Joden. Hij duikt samen met zijn gezin onder, maar wordt verraden en in januari 1943 komen hij en zijn familie aan in Auschwitz. Zijn zoontjes en vrouw worden snel vermoord door de Nazi’s wat Leen hard maakt.
Wanneer een Nazi officier Leen herkent, mag hij op zondagmiddagen boksen voor het vertier van de Duitse soldaten. Hierdoor kreeg hij een bevoorrechte positie waarbij extra eten hoort. Op deze manier kreeg hij de kans om anderen te redden in het kamp. Tientallen mensen konden op deze manier het kamp overleven. Toen de oorlog eindelijk eindigde was Leen niet meer dezelfde, hij moest zelfs stoppen met boksen en kreeg ook te kampen met een zwakke gezondheid.

Hoewel Erik Brouwer een non-fictie verhaal schreef, leest dit boek als een spannende roman. Het leven van Leen Sanders grijpt je bij de keel en de auteur weet door zijn diepgaande research en taalgebruik zijn lezers van de eerste tot de laatste pagina te boeien.
De auteur vertelt Leens verhaal aan de hand van zijn research in oude krantenartikelen, boeken, interviews, tijdschriften, … wat van dit boek een zeer uniek document maakt. Achteraan vind je dan ook, niet onbelangrijk, een uitgebreide bronvermelding. Om zijn lezers helemaal in de sfeer van toen mee te voeren gebruikt hij ook vaak het geschreven taalgebruik van die tijd alsook het Rotterdamse dialect. Hier en daar moest ik dan ook een woord opzoeken, maar dit was niet storend, integendeel het creëerde een authentieke atmosfeer.
Erik heeft ook een scherp beoordelingsvermogen en laat zijn lezers op een boeiende manier kennismaking met de harde bokswereld. Liefhebbers van deze sport zullen zeker genieten van dit verhaal, gezien verschillende duels gedetailleerd omschreven worden. Als je nog niets van deze sport kent zal het af en toe wel even moeilijk te volgen zijn. Ik vond het fijn de oude bokswedstrijden van op de eerste rij te kunnen bijwonen, alsook de omschrijvingen van de oude trainingstechnieken.
Het verhaal van Leen is hard en het is toch af en toe even slikken. Erik Brouwer heeft het verhaal zo volledig mogelijk gemaakt door het niet te laten stoppen bij het einde van WOII. Hij heeft het ook over hoe de getraumatiseerde Leen zijn leven na de oorlog opnieuw probeert op te bouwen. Hij werd steeds agressiever, waardoor hij moest stoppen met zijn geliefde sport boksen. Hij probeerde het Buitengewoon Pensioen 1940-1945 te verkrijgen, maar zijn verzoek werd meermaals afgewezen door Nederland. Pas in december 1989, na meermaals een verzoek te hebben ingediend, werd zijn verzoek ingewilligd. Voor sommige helden zijn er geen standbeelden, doch verdienen ze één, zoals Leen Sanders!
Het had leuk geweest om enkele foto’s in het boek te hebben. Maar wie eventjes via Google Leen Sanders opzoekt vindt er meer dan genoeg.

Dit boekje van nog geen 300 pagina’s is een monument over een grootse held. 4 sterren!

Synopsis

Beschrijving van het leven van een joodse bokser die tijdens zijn gevangenschap in Auschwitz zijn positie gebruikte om levens te redden.

Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

Leen Sanders : de bokser die levens redde in Auschwitz
Titel:
Leen Sanders : de bokser die levens redde in Auschwitz
Auteur:
Erik Brouwer
# pagina's:
284 p.
Uitgeverij:
Thomas Rap
ISBN:
9789400408395
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Boksen, Jodenvervolging ; Wereldoorlog II, Concentratiekampen ; Auschwitz
Aanbevolen voor:
warm

Gerelateerde leestips