Lieve Hoet
Leestip van Lieve Hoet
Eerst zocht ik in boeken de verhalen van anderen, toen werden mijn eigen verhalen boeken.

Uiteindelijk wint het goede

17 juli 2023

Wie zou er niet eens in de schoenen van Matilda willen staan, zoals Roald Dahl ze geschilderd heeft in zijn klassiek verhaal? Ongelooflijk slim zijn, kunnen lezen als je drie jaar bent, je ouders en alle andere volwassenen de les spellen omdat je beter kan rekenen en schrijven dan zij? En omdat je een diep rechtvaardigheidsgevoel hebt?

De personages in het verhaal van Dahl zijn, op z’n zachts gezegd, bijzonder. Het felle genie Matilda, haar ouders, meneer Wurmhout een zwendelaar en mevrouw Wurmhout een leeghoofdige snob, het schoolhoofd, de vreselijke Agatha Bulstronk en de begripvolle lerares Marije Engel.

Ik kan me perfect inbeelden hoe Roald Dahl bij het kiezen van hun namen zat te gniffelen.

Meneer Wurmhout kan de scherpzinnigheid van zijn dochter niet verdragen, vooral omdat zij doorheeft hoe hij met tweedehandsauto’s fraudeert. Dus krijgt ze straf. Veel straf. Matilda pikt dat niet langer en betaalt haar vader met haar eigen munt: secondelijm op zijn hoed en moeders blondeermiddel in de plaats van zijn haargel.

Ze is vijf en gaat naar school, naar de klas van Juf Engel. Die heeft snel door hoe snugger Matilda is, maar Bulstronk wil geen bijzondere behandeling. Ze zit in het eerste jaar en daar zal ze blijven! Bulstronk tiranniseert de hele school met als ultieme straf opsluiting in het Stikhok. Matilda verveelt zich dood, ze kan haar energie niet kwijt. En dan komt Bulstronk Juf Engel even vervangen. Bij het zoveelste conflict voelt Matilda haar woede branden, haar ogen schieten vuur en… het glas water op de lessenaar valt om. Zo ontdekt Matilde haar telekinetische gave.

Ze wil dit aan iemand vertellen. Iemand die ze vertrouwt. Juf Engel. Die vertelt Matilda op haar beurt haar eigen geheim. Agatha Bulstronk is haar tante! En ook zij wordt hard aangepakt door haar eigen tante.

Matilda zou Matilda niet zijn als ze juf Engel niet te hulp zou komen. Hoe?

Om dat te weten moet je dit grappige, maar ook gevoelige verhaal echt eens (her)lezen.

Synopsis:
Hoe Matilda, een pienter kind, wrede volwassenen een lesje leert
.

Synopsis

Matilda is een hoogbegaafd kind. Voordat ze vijf was, las ze al boeken voor grote mensen. Haar ouders vinden haar alleen maar lastig en op school heeft ze het ook niet makkelijk. Maar Matilda is niet voor niets zo slim! Vanaf ca. 10 jaar.

Lieve Hoet
Leestip van Lieve Hoet
Eerst zocht ik in boeken de verhalen van anderen, toen werden mijn eigen verhalen boeken.

Matilda
Titel:
Matilda
Auteur:
Roald Dahl
# pagina's:
294 p. : ill.
Uitgeverij:
Cape
ISBN:
9780224083881
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Hoogbegaafde kinderen, Magie, Schoolleven
Aanbevolen voor:
hartverwarmend,
hilarisch,
kleurrijk

Gerelateerde leestips