Leestip van Rune Wittevrongel

Er is geen moord zonder een motief.

9 februari 2023

Het is een dik boek, maar daarom niet langdradig. Het non-fictie boek is overladen met verhalen over levensdelicten en de bijhorende inzichten die hierbij ter sprake komen. Omdat Jef Vermassen veel ervaring heeft op dit vlak, is het ongetwijfeld een juridisch correct geschreven boek. Je wordt overspoeld met boeiende verhalen. Het is leerrijk en interessant, dus eigenlijk een ideaal boek om een keer te lezen.

De titel beschrijft perfect hoe je de 710 pagina’s zou kunnen samenvatten. Het boek is opgedeeld in vier delen met daarbij telkens bijhorende rubrieken. Het eerste deel gaat over het feit dat mensen andere mensen doden. In dit deel kom je te weten wat de meest kenmerkende eigenschappen aan de mensen in de wereld. Deze worden dan vervolgd door een hoofdstuk dat de communicatie vermeldt, een aanleiding kan geven tot moord. Het vertrekpunt van elke situatie is de band tussen de figuren waartussen een spanning kan ontstaan, het communiceren kan hierbij verbaal of non-verbaal zijn. In de volgende twee delen gaat het over de gepleegde levensdelicten die een individu kan maken, maar deze kunnen ook collectief gebeuren.

Het mooie aan het boek is dat de mens wordt vergeleken met ‘wilde’ dieren. Ik heb het gevoel dat het zijn bedoeling is om bepaalde gevoelens los te maken, de emotionele kant van de mens uit te lokken en die dan te linken met de manier hoe de mens denkt en functioneert.

De verhalen die hier worden vermeld geven je veel informatie van de werking in de wereld. Nieuwe aspecten, frappante gebeurtenissen, bijzondere motieven… enzovoort. Het is geschikt voor iedere lezer die geïnteresseerd is op het vlak van motieven zoeken en vaak de waaromvraag beantwoord wil hebben.

Leestip van Rune Wittevrongel

Titel:
Moordenaars en hun motieven
Auteur:
Jef Vermassen
# pagina's:
710
Aanbevolen voor:
confronterend,
donker,
meeslepend

Gerelateerde leestips