Leestip van Stijn Ureel

Een Meesterwerk van Beeld en Woord

16 mei 2024

Het boek dat ik zal bespreken, is ‘Muizen en Mensen’ van John Steinbeck en Vébecca Dautremer. Dit is een graphic novel met spectaculaire en zeer creatieve illustraties. Ik vind het een echt meesterwerk. Scherpe dialogen en realistische conflicten zorgen voor een onvergetelijke emotionele diepgang. Het is een echte aanrader.

“Muizen en Mensen” vertelt een verhaal van 2 vrienden tijdens de Grote Depressie in Californië. De vrienden zijn twee rondtrekkende arbeiders met ambitieuze dromen van een beter leven. Ze hopen op een dag onafhankelijk te zijn en een eigen boerderij te hebben. De twee protagonisten zijn George en Lennie. George is schrander en beschermt zijn vriend Lennie, een goedhartige reus die mentaal niet de sterkste is. Samen werken ze op een ranch om te sparen voor hun eigen stuk grond. Alles loopt mis wanneer de echtgenote van zoon van de baas in het plaatje komt.

Ik ben geen boekliefhebber maar dit heeft me verleid om meer te lezen. Normaal zou ik tijdens het lezen van een boek snel door mijn omgeving worden afgeleid, maar dankzij de prenten kon ik me beter concentreren. Graphic novels, zoals deze, zijn perfect voor mensen die graag het verhaal willen ontdekken maar niet de eindeloze lange teksten willen doorbladeren. De prenten helpen me focussen omdat ik minder moet denken over wat er juist gezegd is geweest. Het helpt je het verhaal beter te verstaan. Door ingewikkelde woordclusters haak ik snel af.

De illustraties zijn niet alleen de letterlijke afbeelding van het moment maar ook het gevoel en de onderliggende gedachte van de karakters. De illustrator beeld niet alleen de geografische maar ook de sfeerscheppende ruimte af. Een voorbeeld hiervan is wanneer de zoon, een vechtlustige macho, wordt geïntroduceerd. De centrale figuur in de tekening is de roepende man. Rond hem worden verschillende versies van hem getekend. Een versie van hem kijkt met een vergrootglas naar zijn penis wat insinueert dat hij geen echte man is. De prenten vertellen extra info die normaal onvermeld is. (p. 106-107)

Het verhaal is zeer emotioneel. Het is een zeer bekend verhaal, vooral in Amerika. Daardoor herkende ik het verhaal en wist ik hoe het ging eindigen. Maar dat veranderde niet het gevoel dat het achter liet. Je wordt mee gezogen in het verhaal en je ontwikkelt een band met de personages. Dat is nog een reden waarom ik het zo goed vond.

Het boek is een echt kunstwerk. Van het prachtige verhaal tot magnifieke prenten in verschillende stijlen. Een echte aanrader voor iedereen.

Synopsis

Twee Californische landarbeiders, van wie een zwakbegaafd is en volkomen afhankelijk van zijn vriend, vinden werk op een ranch waar de zwakbegaafde man in grote problemen komt omdat hij zijn eigen kracht niet kent.

Leestip van Stijn Ureel

Muizen en mensen
Titel:
Muizen en mensen
Auteur:
Rébecca Dautremer
# pagina's:
418 p. : ill.
Uitgeverij:
Davidsfonds/Infodok
ISBN:
9789002270338
Materiaal:
Strip
Onderwerp:
Financiële crisis (1929-1937), Mens en maatschappij, Vriendschap
Aanbevolen voor:
meeslepend,
aangrijpend,
droevig

Gerelateerde leestips