Axelle Lescroart
Leestip van Axelle Lescroart
Een dag niet gelezen is een dag niet geleefd!

Een belangrijk verhaal

17 januari 2022

Bri wil tot de grootste en beste rappers van de wereld worden. Met haar 16 jaar heeft ze heel wat te bewijzen, plus haar overleden vader is een raplegende. Haar moeder wil dit niet en wanneer zij ontslagen wordt, heeft Bri ook andere prioriteiten: overleven. Zonder geld is het leven helemaal niet makkelijk merkt deze familie. Bri wil haar droom nog steeds achterna gaan, maar lukt haar dit wel?

Niet te stoppen is samen met The hate u give (ook van deze auteur) een belangrijk boek om onrechtvaardigheid aan te kaarten. Dit boek doet het wel op een andere manier dan THUG, eerder subtieler en een andere kijk op het systeem in de VS. Er zijn nog heel veel vooroordelen waar Bri mee kampt als zwart meisje in de VS die echt hartverscheurend zijn om te lezen. Want waarom zou zij geen recht hebben op een droom die uitkomt?

Vooral de situatie bij Bri thuis was echt frustrerend om te lezen. Het is echt erg hoe weinig hulp er voorhanden is als een gezin in armoede leeft. Bri’s moeder moet zich ook over haar trots heen zetten op bepaalde momenten in het verhaal. Je wil ze als lezer helpen, maar dat gaat niet. Dit boek kan echt je ogen open trekken over hoe sommige mensen leven in slechtere omstandigheden dan jezelf.

Er staan ook veel raps in dit boek die ik persoonlijk niet zo fijn vond om te lezen. Het klinkt gewoon wat vreemd allemaal in het Nederlands als je weet dat dit een oorspronkelijk Engelstalig boek is. Het lijkt me hoe dan ook moeilijk om dit te vertalen, dus dit heb ik niet meegenomen in mijn eindbeoordeling omdat dit niet zo eerlijk is in mijn ogen.

Bri toont aan dat hoe slecht je het ook kan hebben, als je wil je dromen bereiken, dan kan dit ook lukken. Daarom is Niet te stoppen gewoon een belangrijk boek. Mede ook doordat het de maatschappij problemen in de VS aankaart. Het is prachtig geschreven ook en leest enorm vlot. Er is niets op aan te merken en iedereen zou het moeten lezen, net zoals THUG. Welverdiende vijf sterren.

Synopsis

Net als Bri (16, ik-figuur) lijkt door te breken als rapper, verliest haar moeder haar baan en dreigen ze uit hun huis te worden gezet. Vanaf ca. 15 jaar.

Axelle Lescroart
Leestip van Axelle Lescroart
Een dag niet gelezen is een dag niet geleefd!

Niet te stoppen / Angie Thomas ; vertaald door Aimée Warmerdam ; raps vertaald door Akwasi
Titel:
Niet te stoppen / Angie Thomas ; vertaald door Aimée Warmerdam ; raps vertaald door Akwasi
Auteur:
Angie Thomas
# pagina's:
379 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Moon Young adult
ISBN:
9789048848324
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Hiphop
Aanbevolen voor:
confronterend,
meeslepend

Gerelateerde leestips