Leestip van Yente Verhaeghe

Oorsprong

11 mei 2022

De voorbije weken heb ik mij verdiept in het boek Oorsprong geschreven door Dan Brown. Doordat ik al vele andere boeken van deze auteur had gelezen, wist ik ongeveer wel al wat te verwachten van dit boek, maar na het lezen van het boek werd ik toch verrast.

Laten we beginnen met een korte schets van het verhaal. Robert Langdon bezoekt een lezing van een oud-leerling, Edmond Kirsch, in het Gugenheim museum in Bilbao. Wanneer Kirsch op het punt staat zijn grote ontdekking te onthullen, wordt hij neergeschoten en breekt er chaos uit. Robert Langdon weet samen met Ambra Vidal, de museumdirecteur uit de chaos te vluchten. Samen gaan ze naar Barcelona waar ze via meerdere aanwijzingen en codes te weten willen komen wat Kirsch’ ontdekking was. Dit moeten ze snel doen, want ook het Spaanse koningshuis is op zoek naar Kirsch’ ontdekking.

Zoals ik al eerder vermelde, las ik ook al Inferno, Het verloren symbool en De Da Vinci Code van Dan Brown. Als ik Oorsprong vergelijk met deze boeken, vind ik deze de minst interssante. Tijdens het lezen had ik niet het gevoel dat ik wilde verder lezen en dat ik werd meegezogen in Dan Browns verhaal. Dit was bij de andere boeken wel het geval. De reden hiervoor is volgens mij dat Dan Brown graag veel details in zijn verhaal brengt. Soms heeft hij een hele beschrijving of geschiedenis van de omgeving en bepaalde gebouwen en dit haalde bij mij de interesse zeer gemakkelijk weg. Het kan belangrijk zijn om een sfeer te scheppen, maar soms was het wat overdreven.

Om de verhaallijn van Oorsprong te begrijpen, moet je heel aandachtig lezen en de verschillende perspectieven goed uit elkaar kunnen halen. Het verhaal wordt door een hij-verteller voorgesteld, maar je krijgt per hoofdstuk de gedachten van verschillende personages te zien. Net na Langdons vlucht uit Bilbao had ik het hier wel wat moeilijker mee. Verder in het verhaal had ik al wat beter door hoe de verhaallijnen in elkaar zaten dus was dit bijna geen probleem meer.

Zoals ik al zei, vond ik dit boek van Dan Brown de minste van de vier die ik al gelezen heb. Ik raad dan ook aan om eerst De Da Vinci Code te lezen. Dit is veruit het beste boek van Dan Brown dat ik al gelezen heb.

Synopsis

Kirsch, miljardair en wetenschapper die zijn tijd ver vooruit is, besluit zijn laatste ontdekking aan de wereld te presenteren in het Guggenheim Museum in Bilbao.

Leestip van Yente Verhaeghe

Oorsprong
Titel:
Oorsprong
Auteur:
Dan Brown
# pagina's:
543 p.
Genre:
Romans,
Thrillers
Uitgeverij:
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff
ISBN:
9789024577927
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
meeslepend,
verrassend

Gerelateerde leestips