Leestip van Robbert Van Praet

Van steen en been: Een ontroerende reis door de leefwereld van de Inuit

16 mei 2024

'Van steen en been', geschreven door Bérengère Cournut, biedt een boeiende kennismaking met de Inuit, van wie het bestaan de laatste jaren onzeker is geworden door klimaatverandering. Het boek neemt je mee op reis door het noordpoolgebied.

Uqsuralik, het hoofdpersonage, is een jonge Inuitvrouw die door een scheur in het ijs van haar familie wordt gescheiden en moet zien te overleven. De beschrijvingen van de ruimte zijn vaak een weergave van de stemming in het verhaal, zoals in het volgende fragment: "Algauw verandert de scheur in een geul, een nevel stijgt op boven het donkere water. Beetje bij beetje verdwijnt mijn familie in de mist." (Bérengère Cournut, p. 10). Deze dappere vrouw trotseert eenzaamheid en honger. Ze komt bij verschillende families terecht, maar is niet altijd even welkom.

Het verhaal wordt volledig vanuit Uqsuraliks ik-persoon verteld. Tijdens haar zwerftocht leer je hoe de Inuit aan voedsel komen, een iglo bouwen, zich kleden tegen de kou,... Je leest over de grote rol van rituelen, mythen en verhalen in hun leven. Als een vrouw zwanger is, mogen er bijvoorbeeld geen touwspelletjes in haar omgeving worden gespeeld, want de foetus zou in zijn navelstring verstikt kunnen raken. Ook gezangen spelen een belangrijke rol in hun cultuur. De liedjes zijn verweven doorheen het verhaal en zorgen voor een luchtige afwisseling.

Gedurende tweehonderd pagina's word je ondergedompeld in een wereld van verbondenheid met de natuur en het bovennatuurlijke. Elk deel van het boek draagt de titel van een persoon die belangrijk is in het leven van Uqsuralik: Hila (haar dochter), de lichtman, Naja (haar man) en de twee jongens. Het boek is verder opgedeeld in verschillende kleine hoofdstukjes, waardoor het boek bijzonder vlot leest.

Bérengère Cournut, de auteur, deed voor dit boek zeven jaar uitgebreid onderzoek naar de Inuit, hun geschiedenis en hun manier van leven. Op het einde van het boek vind je een fotoreportage van de Inuit, waardoor je een nog beter beeld van hen krijgt. Van steen een been werd bekroond met de Prix du roman Fnac, de prijs voor de beste Franstalige roman van het jaar.

Voor ik dit boek las, wist ik bijna niets over de Inuit. Nu is mijn kennis over het harde leven dat ze leiden en ook over de wereld die ze dreigen te verliezen, een beetje uitgebreid. Het is een verrijkende roman, een echte aanrader!

Synopsis

Als een jonge Inuitvrouw door scheurend ijs van haar familie wordt gescheiden, moet ze zien te overleven in de extreme koude van het noordpoolgebied.

Leestip van Robbert Van Praet

Van steen en been
Titel:
Van steen en been
Auteur:
Bérengère Cournut
# pagina's:
191 p., [24] p. platen
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Prometheus
ISBN:
9789044644951
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Inuit, Overleven
Aanbevolen voor:
confronterend

Gerelateerde leestips