Sergeant in de sneeuw: Een bevroren strijd aan het oostfront.

16 mei 2024

In de eindeloze uitgestrektheid van de Russische steppe, waar de kou je grootste vijand is en de oorlog een meedogenloze toewijding aan energie eist, onthult de autobiografische verteller genaamd Mario Rigoni Stern de gruwelijke omstandigheden tijdens zijn militaire dienst. "Sergeant in de sneeuw" is dan ook niet alleen een oorlogsverslag; het toont ons namelijk ook hoe de oorlog een psychologisch effect uitoefent op de mens.

Het verhaal geeft ons een inkijkje in het leven van Mario Rigoni Stern en over zijn dienst in het Italiaanse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal bestaat uit twee delen. In het eerste deel beschrijft hij de vreselijke situatie aan het oostfront en hoe het leven eraan toeging. In het tweede deel neemt hij ons mee op een meeslepende reis terwijl hij en zijn infanterie zich terugtrekken richting Italië, met hevige tegenstand van het Rode Leger. Hierdoor stond ik als lezer voortdurend onder spanning door de onverwachte wendingen en adembenemende momenten.

Als niet-lezer heb ik dan ook enorm genoten van dit boek doordat we vaak heroïsche verhalen horen van mensen die aan het begin van de Tweede Wereldoorlog gemotiveerd waren om te vechten voor hun vaderland. Dit verhaal onthult juist het tegenovergestelde, doordat de dynamische personages een evolutie doormaken als het gaat om hun vechtlust die ze verliezen door het gebrek aan motivatie. Ze stellen zichzelf dan ook steeds meer vragen die geen betere blik bieden op de toekomst, wat bij mij als lezer deprimerend overkwam: ‘Stel dat ik doodga? Hoeveel kilometer zou het zijn om weer thuis te komen?’ (Stern, 2014, p. 33)

Opmerkelijk is wel dat Stern, ondanks de situatie, het enige personage was dat toch positieve ervaringen had aan het front. Hij beschrijft hoe hij goed behandeld werd door de Russische soldaten, ondanks de vijandige toestand tussen beide partijen.

Kortom, vond ik het boek zeer aantrekkelijk en aangenaam om te lezen, doordat je je echt kunt inleven in de personages en daardoor het verhaal duidelijk voor je ziet. Hierbij wil ik dan ook benadrukken dat ik het boek zeker aanraadt aan mensen die houden van waargebeurde verhalen met een historische insteek.

Synopsis

Autobiografisch getint relaas van de ontberingen van Italiaanse soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog in Rusland.


Sergeant in de sneeuw : herinneringen aan de aftocht uit Rusland / Mario Rigoni Stern ; vert. en nawoord door Asker Pelgrom
Titel:
Sergeant in de sneeuw : herinneringen aan de aftocht uit Rusland / Mario Rigoni Stern ; vert. en nawoord door Asker Pelgrom
Auteur:
Mario Rigoni Stern
# pagina's:
168 p.
Uitgeverij:
De Arbeiderspers
ISBN:
9789029587396
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Italië ; Wereldoorlog II, Oostfront
Aanbevolen voor:
confronterend,
meeslepend,
aangrijpend

Gerelateerde leestips