Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

leuke afsluiter

30 juli 2021

In 2011 viel er een bom in de boekenwereld die ontplofte als spetterend vuurwerk toen Vijftig tinten grijs verscheen van EL James. Niemand geeft het graag toe, maar iedereen las en genoot ervan. Wereldwijd werden er meer dan 60 miljoen exemplaren van verkocht. Het werd een ongelooflijk succes en al snel werden de filmrechten verkocht. Het verhaal ging over Anastasia Steele, een jonge literatuurstudente die multimiljonair Christian Grey probeert te interviewen voor het studentenblad. Al snel voelen beiden zich tot elkaar aangetrokken en ze beginnen een seksuele relatie. Maar Christian Grey blijkt emotioneel beschadigd te zijn waardoor het voor hem moeilijk is om op een normale manier intiem te zijn en bovendien is hij bang om controle te verliezen. SM is voor hem dan ook de ideale uitlaatklep.

Dit was het begin van de trilogie over de relatie tussen Anastasia en Christian. Nadat deze een groot succes werd besloot de auteur om het verhaal vanuit Christian’s standpunt te brengen en al snel verscheen Grijs en Donkerder. Nu is er eindelijk na 4 jaar het derde deel hiervan verschenen Vrij.

Anastia en Christian gaan trouwen en het zal het huwelijk van het decennium worden. Maar Christian heeft nog steeds te maken met de kwelgeesten uit zijn jeugd. Hij begint te twijfelen, zal hij zijn verleden ooit kunnen overwinnen en Ana eeuwige trouw kunnen geven? Ondertussen twijfelt zijn vader of zijn intenties wel voldoende zijn voor een goed huwelijk en zijn broer organiseert een bijzonder vrijgezellenfeest vol met uitdagingen. Hiernaast moet hij het opnieuw opnemen tegen rivalen. Zal Christian’s geest ooit helemaal vrij kunnen zijn?

De passie tussen hem en Ana is fel, maar ze wil hem nog steeds geen onderdanigheid beloven, wat hem frustreert.

Kortom Vrij neemt ons mee naar een sprookjeshuwelijk en al zijn perikelen.

Ik las ergens dat het vreemd was dat Vijftig tinten grijs zo een groot succes werd, gezien EL James niet kan schrijven. Wel, deze uitspraak weerleg ik volledig, ze kan het wel degelijk en hoe. Voor mij heeft ze dit bewezen met De Mister, waarbij alles tot het kleinste detail klopte. Hier was duidelijk ook veel research aan vooraf gegaan. Maar er zijn heel wat vooroordelen zover auteurs die erotische romans schrijven en EL James wordt samen met hen in het hokje geplaatst van auteurs die niet kunnen schrijven. Dit is zonde, elk genre heeft goede en minder goede boeken.

Vrij is geschreven in dezelfde stijl als de trilogie Vijftig tinten grijs en de twee voorgaande boeken Grijs en Donkerder. Er is terug veel oog voor detail, alles klopt, de conversaties zijn realistisch en de auteur heeft terug grondige research gedaan over de onderwerpen die ze aan bod laat komen in het verhaal. De personages krijgen ook veel diepgang en je voelt met hen mee. Net als bij haar andere boeken bevalt de stijl van deze auteur mij!

Alleen inhoudelijk vind ik Vrij toch wel één van haar mindere boeken. Het is een vervolg op de trilogie Grijs en Donkerder die toch wel weer enkele jaren geleden verschenen, dus de eerste pagina’s moest je er wel weer inkomen. Bepaalde personages hebben geen herintroductie nodig, andere hadden dit misschien beter gekregen. Het verhaal begint ook onmiddellijk waar het voorgaande deel stopte, een korte vermelding of herhaling over wat voordien gebeurde had zeker ook een meerwaarde geweest. Maar eenmaal je in het verhaal zit, leest het lekker weg. Het boek is een kanjer van 800 pagina’s en soms lijkt het verhaal wat uitgetrokken om al deze bladzijdes te vullen. Hierdoor verloor ik ook af ent toe mijn aandacht. Het boek is een echte aanrader voor de ‘die hard’ fans die maar niet genoeg krijgen van Anastasia en Christian. Ikzelf had eigenlijk al voldoende aan de Vijftig tinten-trilogie, om hetzelfde verhaal dan nog een keer vanuit een ander standpunt te vertellen, zorgt ervoor dat het concept letterlijk uitgemolken wordt. Als je dan nog een keer enkele jaren wacht om het laatste deel uit te brengen, lijkt het mij eerder op vijgen na Pasen.

Hoewel de auteur wel degelijk goed kan schrijven, is Vrij voor mij één van haar minder boeken. Ik blijf er wel van overtuigd dat EL James eens een ander genre moet uitproberen om uit dat hokje te komen van ‘slechte’ auteurs. Met de research dat zij doet en haar schrijfstijl zou ze wel een mooie historische romans kunnen schrijven.3 sterretjes.

Synopsis

Het verhaal van Vijftig tinten vrij, verteld vanuit het perspectief van Christian Grey.

Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

Vrij
Titel:
Vrij
Auteur:
E.L. James
# pagina's:
831 p.
Uitgeverij:
Prometheus
ISBN:
9789044649130
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
warm

Gerelateerde leestips