Leestip van Jasper Spilliaert

Belofte wordt begeerte

13 mei 2022

Zonet las ik het boek De belofte van Friedrich Dürrenmatt en ik moet zeggen dat ik verrast was door de wendingen en spannende momenten in dit verhaal. Het genre misdaadromans is welgekend bij mij, maar dit boek had toch iets speciaals in petto.

In het boek doet een personage genaamd Matthäi een belofte aan de ouders van een meisje, dat vermoord is door een scheermesje, dat hij de dader koste wat het kost zal vinden. Nadat de persoon die het meisje vond is aangewezen als de dader, pleegt die man zelfmoord in zijn cel. Zaak opgelost zou je denken, maar niet voor Matthäi nadat hij de ouders ziet van het meisje en hen een belofte doet de ‘echte’ dader te vinden. Hij wordt zo geobsedeerd door de belofte dat hij alles geeft wat hij maar kan om de dader te vinden. Die obsessie vind ik heroïsch maar ook melancholisch tegelijkertijd, want hij wil zijn belofte nakomen, maar geeft daarvoor veel op.

Er is ook veel spanning doorheen het verhaal, vooral omdat je blijft denken aan de man die het meisje gevonden had bij de plaats van het incident en of hij nu de dader is of niet. Hier houd je natuurlijk ook rekening mee, maar je krijgt er ook steeds meer erkenning door.

We krijgen het verhaal te zien uit twee verschillende perspectieven. In de inleiding en in het slot is de ik-verteller van toepassing en in het midden is het eerder een alwetend perspectief van politiecommandant H.

Om zijn belofte na te komen gebruikt Matthäi verschillende technieken en vallen om de dader te vinden. Wanneer het er dan uiteindelijk naar uit ziet dat de dader in de val zal trappen, verkeerd het toch en blijft de vraag staan wie het meisje vermoord heeft. Gelukkig eindigt het verhaal niet met een gesloten einde. Het boek heeft ook een apart einde, omdat je het totaal niet verwacht, wat wel meestal zo is bij misdaadromans.

Hoewel het een wat korter boek is, vind ik het echt een parel van een boek en zeker een aanrader voor mensen die misdaadromans/thrillers bewonderen.

Synopsis

Een commissaris van politie offert zijn carrière en persoonlijk geluk op als hij de ouders van een vermoord meisje belooft de dader te vinden.

Leestip van Jasper Spilliaert

De belofte : requiem voor de misdaadroman
Titel:
De belofte : requiem voor de misdaadroman
Auteur:
Friedrich Dürrenmatt
# pagina's:
152 p.
Genre:
Romans,
Detectives
Uitgeverij:
Athenaeum-Polak & Van Gennep
ISBN:
9789025308452
Materiaal:
Boek

Gerelateerde leestips