Leestip van Sarah Denys

De wondere wereld van de Oegandese vrouw

7 februari 2023

Het roman ‘De eerste Vrouw’ loopt over van een knap staaltje echte girlpower. Heel het verhaal wordt zowat gedragen door en opgedragen aan vrouwen. Het boek neemt je mee in de wondere wereld van Oeganda waar Kirabo opgroeit bij haar grootouders die een hoge functie hebben in de clan. Kirabo leeft met het prangend verlangen om te weten wie haar moeder is. Daarom besluit ze op zoek te gaan. Zo start haar avontuur met veel ups en downs.

Enkele maanden geleden zag ik dit boek fonkelen tussen alle andere stoffige romans in de bibliotheek. Ik moest en zou DIT boek lezen. Het is heel verrijkend om ondergedompeld te worden in een andere cultuur tijdens het lezen. Dit boek stelt me op cultureel vlak zeker niet teleur. Je leert niet alleen over het dagelijks Oegandees leven, maar ook over de geschiedenis ervan, de positie van de vrouw in de maatschappij, de dood ,…

Ik vond het zelf heel beklijvend om te lezen hoe het bewind van Idi Amin het land zo heeft doen lijden. Je krijgt een heel ruim en open wereldbeeld door dit verhaal, zo wist ik bijvoorbeeld niets van de positie van de vrouw in Oeganda. Het is werkelijk een boek die je ogen opent en je bij het eerste tot het laatste woord mee neemt op een golf van emoties.

Het is ijzersterk geschreven, zo heb je het gevoel alsof je het hele verhaal meebeleeft met Kirabo. Niet alleen de schrijfstijl is uniek, maar ook hoe de auteur de scheppingsmythe verwerkt in het verhaal. Een boek met vele kanten en een diepgaand verhaallijn is ‘De eerste Vrouw’.

Leestip van Sarah Denys

Titel:
De eerste vrouw
Auteur:
Jennifer Nansubuga Makumb
# pagina's:
500 pagina's
Aanbevolen voor:
kleurrijk,
intens,
meeslepend

Gerelateerde leestips