Wetenschap en geloof in vraag gesteld
In De engelenmaker vestigt een mysterieuze dokter zich plots in een dorpje. Stefan Brijs stelt niet alleen prangende vragen, maar vertelt ook een verhaal dat je niet meer loslaat.
De engelenmaker neemt je vanaf het eerste moment mee. Je verneemt op dat moment bijna alle informatie over de dokter door middel van roddels en geruchten. Het voelt echt aan alsof je zelf in dat dorpje woont.
Het is een heel intrigerend boek. Het zet je aan tot het denken over wetenschappelijke ethiek en geloof. Alhoewel er doorheen het boek duidelijk grenzen worden overschreden, is het nog de vraag waar die grens precies ligt of zou moeten liggen.
Daarnaast zijn de personages bijzonder goed geschreven. Ze voelen aan als echte mensen met hun eigen kijk op de wereld en interne conflicten. Er is ook altijd een duidelijk aanwijsbare reden waarom ze zich op een bepaalde manier gedragen. Je krijgt zelfs enigszins sympathie voor de personages die moreel twijfelachtige of ronduit slechte dingen hebben gedaan. Hun acties worden nooit goedgekeurd, maar je begrijpt wel waarom de personages ze doen.
Het boek leest ook altijd vlot. Het verhaal blijft nooit te lang steken op een bepaald punt. Op regelmatige intervallen vindt er een perspectiefwissel of tijdssprong plaats, zodat het boek nooit saai wordt. De plot wordt hierdoor echter op geen enkel moment verwarrend of moeilijk te volgen.
Neem dit alles samen en je hebt een weergaloze roman die het verdient gelezen te worden.