Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

mooie roadtrip doorheen Italië

29 maart 2021

Er werd reeds heel wat cultureel erfgoed gestolen door de eeuwen heen, zo denk ik meteen aan de onthoofde beelden in Angkor Wat, de leegroof van de piramides in Egypte en allerlei schatten die de kolonialen terug meebrachten naar hun thuisland. Een echte schande. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog is er heel wat kunst gestolen, niet alleen van de Joodse bevolking, maar ook van

landen als Italië en net hierover heeft Franco Faggiani een boek geschreven. Toen ik de korte inhoud ervan las werd onmiddellijk aangetrokken tot dit boek. Maar ook de titel sprak bij mij tot de verbeelding, wat zou deze te betekenen hebben?

In 1944 voelt Duitsland de bui stilletjes aan hangen, zij zijn de oorlog aan het verliezen en willen daarom nog snel enkele rijkdommen vergaren. Filippo Cavalcanti is een oude archeoloog die na jarenlang veldwerk een overheidskantoorbaantje heeft in Rome. Hij krijgt de opdracht om een aantal Italiaanse kunstwerken klaar te maken zodat deze veilig naar Duitsland verscheept kunnen worden. De werken bevinden zich in Bressanone, het noorden van Italië nabij de grens van Oostenrijk en Zwitserland. Filippo vindt het verschrikkelijk dat deze kunstwerken naar Duitsland overgebracht zullen worden en heet het “geautoriseerde diefstal”. In Bressanone ontmoet hij Quintino en samen beslissen ze om de kunstwerken niet in de handen van de Duitse bezetter

te laten, en deze in veiligheid te stellen door te proberen deze naar Rome over te brengen. Het is het begin van een roadtrip doorheen Italië waarbij ze moeten opletten niet betrapt te worden door Duitse soldaten, fascisten en de partizanen.

Hoewel het boek totaal niet was wat ik ervan verwachtte vond ik het een zeer leuke en aangename leeservaring. Franco Faggiani is een auteur die weet hoe hij een verhaal moet brengen en zijn lezers te raken. Het verhaal lijkt op het eerste zicht simpel maar de aandachtige lezer zal veel verschillende diepe lagen terug kunnen vinden. Aanvankelijk dacht ik dat het cultureel erfgoed dat op onrechtmatige wijze in de handen van de nazi’s terechtgekomen is centraal zou staan, maar het gaat grotendeels over de roadtrip van Bressanone naar Rome en Isschia. De auteur zal hierbij veel aandacht schenken aan de omgeving: het ongerepte Italië, met de vele kleine dorpjes en prachtige natuurlandschap. Ook worden de gruwelijkheden van de oorlog belicht: wat doet het met de gewone bevolking die achterblijft op het platteland, de angst, de honger, etc… .

Hiernaast gaat het ook over contrasten, er zijn geen twee grotere tegenpolen dan Filippo en Quitino: de oude professor, een echte gentleman, naast de jonge Quintino die weet hoe hij mensen moet omkopen en soms niet helemaal eerlijk is. Uiteindelijk blijken beiden toch meer overeenkomsten te hebben dan op het eerste zicht lijkt en zullen ze een onbreekbare band krijgen. Maar er is ook nog de gruwel van de oorlog die lijnrecht tegenover de ongerepte natuur van Italië komt te staan. De auteur zet zijn lezers toch aan om dieper na te denken over bepaalde interessante onderwerpen.

Het verhaal wordt verteld door Filippo in het ik-perspectief. Wat voor mij toch wel een kleine domper was, gezien ik het daar niet zo voor heb. Maar dit is dan ook het enige puntje van kritiek, verder heeft de auteur een bijzondere schrijfstijl waardoor je als lezer meegezogen wordt en het boek niet opzij kan leggen. Het boek is niet opgedeeld in verschillende hoofdstukken wat het makkelijker maakt het in één ruk uit te lezen.

De jongen die met de wolken speelde is een pareltje om te koesteren, te lezen en te herlezen. Blij dat ik deze auteur ontdekt heb. 4 sterren ****

Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

De jongen die met wolken speelde
Titel:
De jongen die met wolken speelde
Auteur:
Franco Faggiani
# pagina's:
284 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Signatuur
ISBN:
9789056726836
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Italië ; Wereldoorlog II
Aanbevolen voor:
warm

Gerelateerde leestips