Jet Marchau
Leestip van Jet Marchau
Wie leest,leeft duizend levens tegelijk en blijft toch zichzelf ( C.S.Lewis)

Memoires van turbulente levens

29 maart 2021

In de nalatenschap van haar tante Rosamund vindt Gill een aantal bandjes met een ingesproken levensverhaal. De tapes zijn eigenlijk bestemd voor Imogen, een vrouw die Gill niet kent, en die ook onvindbaar blijkt te zijn. Gill en haar twee dochters luisteren met stijgende verbazing naar de vier cassettebandjes.

Rosamund start haar verhaal wanneer ze in het begin van WOII, als zesjarig kind, vanuit Birmingham geëvacueerd wordt naar het platteland. Ze wordt opgevangen in het gezin van haar tante Ivy en oom Owen, hun twee zonen en dochter Beatrix, op dat ogenblik 11.

Met Beatrix, die zich door haar moeder volledig miskend voelt en ook psychisch mishandeld wordt, smeedt Rosamund een bloedbroederschap. Die blijft Rosamund meedragen, over het turbulente van Beatrix heen, van haar dochter Thea, tot aan haar kleindochter Imogen. Ondertussen horen we ook hoe het Rosamund zelf vergaat, hoe de verwantschap met Beatrix ook ingrijpt in haar twee lesbische relaties. En in haar verlangen naar een kind.

Deze roman van Jonathan Coe verscheen al in 2007. Hij kreeg zowel lovende als afbrekende kritieken- veelal in vergelijking met zijn eerder bejubelde werk. Mij intrigeerde in de eerste plaats de titel, die me ook aan het denken zette: De regen voor hij valt. Zag je daar onweersbuien opkomen? En stonden die ergens in het verhaal symbool voor? Mijn vermoeden werd midden in de roman (p.133) bevestigd.

Rosamund beleeft de gelukkigste tijd van haar leven tijdens een idyllisch vakantie in de Auvergne, samen met haar grote liefde Rebecca en het kleine meisje Thea. Het kind werd door haar moeder Beatrix gedurende twee jaar bij hen achtergelaten. Wanneer Rosamund Thea vanwege de opkomende onweerswolken van de waterkant weg haalt, voelt het meisje de stemmingswisseling van de twee vrouwen aan: “ Nou, ik hou meer van de regen voor hij valt.” spreekt ze de profetische woorden. In de roman worden ze waarheid, en zelf ga je ook wel even nadenken. Zoiets als de aanloop tot het feest is leuker dan het feest zelf….Niet dat het leven van Rosamund én de andere vrouwen in het verhaal daarna nog een feest wordt..

Rosamund vertelt haar verhaal aan de hand van 20 foto’s, die ze uitgebreid beschrijft. Waarom? Omdat Imogen voor wie de bandjes bestemd zijn, blind is. Waardoor, dat wordt op het einde van het verhaal pas duidelijk.

Jonathan Coe verplaatst zich volledig in de herinneringen van de oude dame. Hij laat haar kijken en de sfeer oproepen. Dat dit heel gedetailleerd en soms, zelfs vaak, gebeurt in clichématige beschrijvingen, is dus de stijl van Rosamund en niet van Coe zelf. Dat is volgens mij ook de verdienste van de roman: de bijzondere invalshoek én de volledige inleving in de geest van de oude dame. En bovendien krijgt de lezer via de turbulente levensverhalen van de verschillende generaties vrouwen een beeld van de mentaliteitsverandering in Engeland ( en Europa) na Wereldoorlog II.

De regen voor hij valt heeft mij geboeid, verrast ook; een roman die leest als een film. Voor wie ook even wil ontsnappen aan de huidige dagelijkse coronaeentonigheid, beveel ik het boek graag aan.

In boekenvriendschap, Jet

Synopsis

Een stervende vrouw beschrijft twintig foto's aan de blind geworden kleindochter van haar nicht teneinde haar deelgenoot te maken van bepaalde tragische gebeurtenissen in hun familie.

Jet Marchau
Leestip van Jet Marchau
Wie leest,leeft duizend levens tegelijk en blijft toch zichzelf ( C.S.Lewis)

De regen voor hij valt
Titel:
De regen voor hij valt
Auteur:
Jonathan Coe
# pagina's:
221 p.
Uitgeverij:
Querido
ISBN:
9789021433189
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Moeder-dochterrelatie
Aanbevolen voor:
confronterend,
verrassend

Gerelateerde leestips