De Ruimte van Sokolov, een donkere kant aan vriendschap

14 februari 2022

Sasja Sokolov en Lev Lezjawa zijn twee geniale wetenschappers die vrienden zijn sinds hun jeugd, gebouwd op een paar oude handschoenen. Doorheen hun groei tot volwassenen bleven hun levens verbonden tot ze gescheiden werden door legale problemen. Jaren later zien we Sokolov, een alcoholicus in een vreemd land zonder toekomst. Plots wordt Sokolov betrokken in het leven van Lev. Tot voor kort zit Sokolov terug met zijn oude handschoenen voor een beslissing die de verdere toekomst van hem en Lezjawa zal bepalen.

Het boek is een thriller, maar de schrijver stak een diepere betekenis in de levens van Sasja en Lev. Het toont telkens een soort spiegelbeeld tussen de twee: Sasja wil orde en regels, Lev legt zich neer bij chaos, enzv… . Uiteindelijk zien we dat net zoals een spiegel, er ook gelijkenissen zijn tussen de twee vrienden. Lev manipuleerde Sasja zodanig dat Sasja uiteindelijke zijn levensstijl spiegelt. Dat spelen met het verhaal maakte het interessant om te lezen.

Heel het verhaal had een donkere basis. Het toonde de invloed die vrienden op elkaar hebben en dus ook de schade die kan voortkomen als het misbruikt wordt. Het is dus eerder geschikt voor mensen die niet bang zijn van een confronterend boek met een psychologische uitdaging.

Synopsis

Een vooraanstaand ruimtevaartdeskundige uit de Sovjet-Unie raakt in Israël aan lager wal, maar ziet zijn kansen keren wanneer hij onder bizarre omstandigheden in aanraking komt met een jeugdvriend.


De ruimte van Sokolov : roman
Titel:
De ruimte van Sokolov : roman
Auteur:
Leon De Winter
# pagina's:
411 p.
Uitgeverij:
De Bezige Bij
ISBN:
90-234-3265-7
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Joden
Aanbevolen voor:
confronterend,
tragisch,
donker

Gerelateerde leestips