Leestip van Melissa Demaj

Het Achterhuis

8 maart 2021

Het Achterhuis van Anne Frank, een succesvol verhaal dat je ooit eens moét gelezen hebben. Een dertienjarig meisje moet in de Tweede Wereldoorlog onderduiken voor de Duitsers en houdt al die tijd een dagboek bij. Ze beschrijft in het dagboek het leven van een schuiler in het achterhuis.

Bij het begin van het boek schrok ik meteen van de volwassen manier waarop ze schrijft. Het is een wereld van verschil als ik terugdenk aan de dertienjarige ik.
Het mooiste aan het boek vond ik de groei en evolutie die Anne meemaakt doorheen de jaren als persoon. Naar het einde van het boek toe heeft ze bijvoorbeeld spijt van de gemene dingen die ze eerder over haar moeder schreef.

Door beschrijving van de dagdagelijkse zaken in het achterhuis, krijg je een realistische kijk op hoe het daar aan toe ging. Ik moest vaak denken aan de situatie waar wij vandaag in zitten. Het deed me beseffen dat we eigenlijk niet te veel mogen klagen en dat het er veel erger aan toe kan gaan.
Het enige negatieve punt is dat door de alledaagse beschrijvingen het boek soms wat langdradig begon te worden en het vaak even doorzetten was om verder te lezen.

Over het algemeen vond ik het wel een prachtig boek en raad ik het zeker iedereen aan.


Synopsis

Dagboek van een joods meisje, dat in de Tweede Wereldoorlog met haar ouders, zusje en anderen ondergedoken is in een achterhuis op een der Amsterdamse grachten. Zij spreekt zich met grote openhartigheid uit over alles wat haar van haar 13e tot haar 15e jaar bezighoudt.

Leestip van Melissa Demaj

Het Achterhuis : dagboekbrieven 12 juni 1942-1 augustus 1944
Titel:
Het Achterhuis : dagboekbrieven 12 juni 1942-1 augustus 1944
Auteur:
Anne Frank
# pagina's:
302 p., [24] p. pl.
Genre:
Dagboeken
Uitgeverij:
Prometheus
ISBN:
9789044616170
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Jodenvervolging ; Nederland ; Wereldoorlog II
Aanbevolen voor:
aangrijpend

Gerelateerde leestips