Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

een heerlijk herkenbaar verhaal dat een glimlach op het gezicht van iedere kattenliefhebber tovert

7 april 2022

Meer en meer kom je ze tegen, zelfs in Ubud en Hanoi heb ik ze gezien: de kattencafés. Gezellig een boekje lezen, kopje koffie drinken tussen knuffelende en om aandacht vragende katten, het is een succesformule. Het Kattencafé van Charlie Jonas is gebaseerd op verhalen die zij oppikte in Otis & Clementine’s Books and Coffee Café in Canada. Zij wilde een verhaal vertellen over hoe één kat het leven van drie verschillende vrouwen kan beïnvloeden. Charlie Jonas is het pseudoniem van een gekende Duitse romanschrijver.

Susan Siebenschön’s echtgenoot Bertold stierf vijf jaar geleden tijdens hun vakantie op Ischia. Ze wil nog een laatste keer naar het eiland voordat ze te oud is om te reizen. Echter weet ze zo goed niet aan wie ze de zorgen van haar kat Mimi kan overdragen terwijl ze weg is. Leonie Beaumarchais besluit Susan te helpen en voor de kattin te zorgen. Maar het blijkt niet zo goed te klikken tussen Mimi en Leonie. Leonie’s beste vriendin Maximiliane Sommer (Maxie), heeft een boekencafé en meer geduld met katten. Bovendien voelt Mimi zich meer op haar gemak bij Maxie. Al snel heeft Mimi een plekje verovert in het boekencafé ‘Fräulein Paula’.

Het Kattencafé tovert al na de eerste paar pagina’s een glimlach op het gezicht bij zijn lezers. Hoewel het geheel wat voorspelbaar is en er ook enkele clichés in verwerkt zitten was het een fijne leeservaring. De personages worden met veel liefde neergezet: de lieve mevrouw Siebenschön, de charmante Maxie, de pragmatische Leonie en niet te vergeten de hippe, grappige Anthony. Hiernaast worden ook de klanten van Maxie’s boekencafé op een leuke, herkenbare manier weergegeven. De kleurrijke personages komen tot leven in een verhaal waar vooral liefde en trouwe vriendschap centraal staat.

Mede door de beeldende schrijfstijl van Charlie Jonas was het alsof ik zelf aanwezig was in het boekencafé Fräulein Paula. Waarbij ik vanop de eerste rij, smullend van een heerlijk kaneelbroodje, alles observeer. Een bezoekje aan een café zal na het lezen van Het Kattencafé nooit meer hetzelfde zijn, je zal je steeds afvragen wat het verhaal is van de stamgasten die rondom je zitten. Charlie Jacobs houdt van katten en kan op een herkenbare, grappige manier beschrijven welke deugnieten ze wel niet kunnen zijn. De relatie tussen Leonie en Mimi bracht mij zo aan het lachen.

Achteraan het boek staan enkele authentieke recepten van de heerlijke taarten die Maxie in haar café serveert. Als je tijdens het lezen zin krijgt in een appeltaart of een kaneelbroodje kan je onmiddellijk aan de slag en er zelf bakken. Ik houd wel van koken en bakken en vond dit een leuke verrassing.

Het Kattencafé is met veel liefde geschreven, tijdens het lezen krijg je een warm en vrolijk gevoel. Als je een beetje down bent neem dan zeker dit boekje erbij. Vier sterren ****

Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

Het kattencafe
Titel:
Het kattencafe
Auteur:
Charlie Jonas
# pagina's:
304 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
A.W. Bruna Uitgevers
ISBN:
9789400514652
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Katten, Vriendschap
Aanbevolen voor:
hartverwarmend

Gerelateerde leestips