Leestip van Wout Timmerman

Het stel van hiernaast

21 mei 2024

Onlangs heb ik het boek het stel van hiernaast van de Nederlandse schrijster Shari Lapena gelezen.

Het boek gaat over een koppel jonge ouders die Anne en Marco heten. Op een avond besloten ze om hun baby alleen thuis te laten nadat hun babysitter hen had verwittigd dat ze niet kon komen. Ze waren op een feestje bij de buren, maar ze gingen elk halfuur gaan kijken bij hun baby Cora. Toch was Cora verdwenen toen ze terug thuis kwamen. Wat is er gebeurd?

Na dit verontrustwekkend begin van het verhaal wordt de lezer meegenomen in het politieonderzoek geleid door inspecteur Rasbach en kom je alle feiten over het onderzoek te weten. Inspecteur Rasbach overloopt dan verschillende scenario’s van wat er gebeurt zou kunnen zijn, hij ontdekt ook dat verschillende personages een motief kunnen hebben voor de ontvoering van Cora. Door de inzichten van Rasbach te lezen kan je ook een eigen hypothese opstellen, maar doorheen heel het verhaal krijg je constant nieuwe informatie waardoor je eigen veronderstelling van wat er gebeurd is vaak verandert.

Het verhaal is ook een echte emotionele rollercoaster voor de ouders. Zowel Anne en Marco zien zeer hard af van de verdwijning van hun kind. Shari Lapena slaagt er ook in om deze emoties goed te verwoorden waardoor je met het koppel kan meeleven. Bijvoorbeeld, op pagina 124, waar je één van de vele triestige momenten van Anne kan zien: “‘O god.’ Anne hapt naar adem. Ze begint te huilen en slaat haar handen voor haar gezicht .”

Een van de sterke punten van deze detectiveroman is ook dat het eenvoudig is om het verhaal weer op te pikken nadat je het even aan de kant hebt gelegd. Dit komt doordat er veel herhalingen zijn waardoor je snel weer op de hoogte bent van alles wat reeds geweten is in het verhaal.

Ten slotte heeft het verhaal ook een zeer onverwacht einde. Tot op de allerlaatste pagina zijn er plots in het verhaal en het eindigt dan ook nog met een echte uitsmijter.

Kortom, Het Stel van Hiernaast was mijn eerste detectiveboek en ik heb er wel van genoten. Ik raad het sterk aan aan liefhebbers van spannende thrillers en detectiveverhalen.

Synopsis

Terwijl Anne en Marco voor een etentje bij de buren zijn met de babyfoon aan, wordt hun dochter van zes maanden uit haar bedje ontvoerd door een onbekende die geen enkel spoor achter heeft gelaten.

Leestip van Wout Timmerman

Het stel van hiernaast
Titel:
Het stel van hiernaast
Auteur:
Shari Lapena
# pagina's:
287 p.
Genre:
Romans,
Thrillers
Uitgeverij:
Prometheus
ISBN:
9789044630909
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
meeslepend

Gerelateerde leestips