Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

bijzondere thriller

12 augustus 2021

Vorig jaar was ik grote fan van Ons Huis van Louise Candlish. Met dit boek won de auteur verschillende prijzen waaronder de ‘British Book Awards 2019’. Het was geen gewone thriller waarbij een of andere detective op zoek gaat naar een misdadiger, het was een ingenieus verhaal met wel een zeer bijzondere misdaad en ontknoping. De schrijfstijl van Louise Candlish kruipt bovendien onder de huid. Ik was dan ook benieuwd naar haar nieuwste thriller Nieuwe vrienden. Zou deze het voorgaande boek nog kunnen overtreffen?

Clare en Jamie zijn bijna vijftig en hebben niets te kort. Ze wonen in het huis van Clare’s ouders en hebben beide een leuke job. Clare werkt als partner in een makelaarskantoor en Jamie was het forenzen met de metro beu. Na een incident ruilde hij zijn kantoorbaan in om in een koffiebar te werken. Nu kan hij zich verplaatsen met de waterbus naar het werk en is het allemaal relaxter voor hem.

Wanneer Clare een nieuwe collega krijgt, Melia, die ook nog eens niet ver van haar woont, nodigt ze haar en haar partner Kit uit bij haar thuis. Er ontstaat een hechte vriendschap tussen de beide koppels, maar dan verdwijnt Kit plots en Jamie blijkt de laatste te zijn die hem nog zag. Er blijkt heel wat meer aan de hand te zijn tussen de twee koppels, zal Kit teruggevonden worden?

Net als het vorige boek Ons Huis heeft Nieuwe vrienden een nogal aparte opbouw. Het begint ergens midden in het verhaal waar Jamie tijdens een interview terugblikt naar zijn eerste ontmoeting met Melia tot aan de avond waarop Kit verdween. Hierna verspringt het boek naar het heden en volgen we de personages in hun zoektocht naar de waarheid achter Kit’s verdwijning.

Het eerste deel van het boek, de eerste tweehonderd pagina’s, waarbij Jamie terugblikt in het verleden is lang en leest als een gewone roman. Het is niet echt spannend, hoewel de sfeer wel donker is en je ergens wel een bepaalde spanning voelt als lezer. Je weet dat er iets zal komen, iets spannend, …maar wat en wanneer? Je blijft vol ongeduld verder lezen. Ik vond het dan ook te lang duren eer er spanning in het boek kwam. Bij een thriller verwacht je dit toch wel van de eerste pagina’s. De laatste honderd pagina’s is het dan zo ver, de ene spannende wending na de andere volgt elkaar op. Eenmaal je daar geraakt leg je het boek niet meer weg, maar je moet je natuurlijk eerst door de eerste paar honderd bladzijden spartelen.

Ik had het aanvankelijk ook wat moeilijk met de schrijfstijl van Nieuwe vrienden gezien het boek vanuit het ik-perspectief is geschreven en ik geen grote fan ben hiervan. Het is Jamie die zijn kant van het verhaal brengt vanuit de ik-persoon. Een verhaal vanuit een dergelijk perspectief bevalt mij nooit helemaal goed, persoonlijk prefereer ik de auctoriële verteller.

Inhoudelijk is dit weer een ingenieus pareltje, zoals we dit van Louise Candlish gewoon zijn. Hier werd over nagedacht, gepuzzeld en research voor gedaan. Er zijn naar het einde van het boek verschillende wendingen die ineen lopen, die voor een knap geheel zorgen. Maar, ergens was het plot mij niet vreemd, het geheel deed me denken aan De stagiair van Helen Monk Takhar, waardoor het hier en daar ook een beetje voorspelbaar was.

Het was wel fijn hoe realistisch het forenzen in beeld gebracht werd, na 12 jaar pendelen naar Brussel kwamen mij heel wat zaken bekend voor. Denk dat er toch heel wat pendelaars zullen genieten van het boek omdat forenzen op een realistische manier naar voren gebracht wordt. Ook worden de personages op een verfijnde manier voorgesteld, als lezer kan je tot diep in hun psyche kijken, vooral dan die van Jamie.

Hoewel Louise Candlish met Nieuwe vrienden een intelligent boek schreef en voor mij een aangename leeservaring was, bleef ik op mijn honger zitten en was ik wat teleurgesteld. Ik ben dan ook niet helemaal zeker of je dit boek de label thriller kan geven, een spannende roman zou beter zijn en voor geen teleurstelling bij de lezers zorgen. Mijn verwachtingen lagen hoog na Ons huis en deze werden niet helemaal ingevuld. Toch nog drie sterretjes ***

Synopsis

Een gesetteld Londens koppel raakt bevriend met een jonger stel wat zeer verstrekkende gevolgen heeft.

Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

Nieuwe vrienden
Titel:
Nieuwe vrienden
Auteur:
Louise Candlish
# pagina's:
348 p.
Uitgeverij:
Volt
ISBN:
9789021425382
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
tragisch,
donker

Gerelateerde leestips