Leestip van Toine Tant

Waarom zijn we wie we zijn?

20 mei 2024

Ik heb het boek Sapiens: een kleine geschiedenis van de mensheid, geschreven door de Israëlische historicus Yuval Noah Harari, gelezen. Dit boek stond al lange tijd op mijn verlanglijst en ik ben blij dat ik eindelijk de tijd heb gehad om het te kunnen lezen.

Hoe is het mogelijk dat een doodnormaal zoogdier uit Afrika de hele wereld heeft kunnen veroveren? Dit is de centrale vraag in dit boek en wordt uitgelegd aan de hand van drie revoluties. Het boek is opgedeeld in vier delen. In het eerste deel komt de cognitieve revolutie aan bod. Ons vaardigheden om samen te werken is een belangrijke factor voor ons succes, dit samen met ons intellect zorgde voor complexe talen en sociale structuren. In het tweede deel komt de agrarische revolutie aan bod. Dankzij landbouw moesten we niet telkens rondtrekken en kon de populatie boomen, al wordt er in het midden gelaten of dit positief was voor onze soort. In het derde deel wordt de eenmaking van de mensheid besproken. Wij zijn het enige dier dat zich bezighoudt met het welzijn van al de leden van zijn soort. Er zijn wel dieren die in groepen leven, maar er is geen enkel soort dat samenwerkt met andere leden van een ander continent. Het vierde deel gaat over de wetenschappelijke revolutie waarin onder ander het imperialisme van Europa en het kapitalisme besproken wordt. En als onderdeel van die wetenschappelijke revolutie komt de industriële revolutie ook aan bod.

Ik vond het goed dat het verhaal grotendeels chronologisch was opgebouwd, maar ik vond het ook aangenaam dat er af en toe vooruitwijzingen waren naar het heden. Ik vond vooral het eerste hoofdstuk interessant waarin de prehistorie beschreven werd, omdat ik me wel interesseer voor het leven van de jager-verzamelaars. Het boek is ook nog onderverdeeld in hoofdstukken en een van de interessantste hoofdstukken was “Een dag in het leven van Adam en Eva” waarin werd uitgelegd waarom we godsdiensten hebben uitgevonden. De Nederlandse vertaling is ook zeer goed gedaan, je hebt nooit door dat je een vertaling aan het lezen bent. In het nawoord krijg je nog enkele gedachtes mee waar je wel eens over moet nadenken.

Tot slot wil ik dit boek zeker aanraden aan iedereen die geïnteresseerd is in economie, geschiedenis of wetenschap, want het schept een volledig nieuwe blik op wat het betekent om mens te zijn met al zijn facetten.

Synopsis

Geschiedenis van de evolutionaire ontwikkeling van de mensheid vanaf de homo sapiens tot in de 21ste eeuw.

Leestip van Toine Tant

Sapiens : een kleine geschiedenis van de mensheid
Titel:
Sapiens : een kleine geschiedenis van de mensheid
Auteur:
Yuval Noah Harari
# pagina's:
461 p. : ill.
Uitgeverij:
Uitgeverij Thomas Rap
ISBN:
9789400404908
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Geschiedenis, Evolutieleer ; mensen
Aanbevolen voor:
confronterend

Gerelateerde leestips